09:04 / 16.06.2021.

Autor: T.V./Dnevnik/HRT/IMS

HDZ slavi 32. godišnjicu osnutka, Medved najavio izglasavanje rebalansa proračuna

 Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved

Foto: HTV / HRT

Zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved je na 32. obljetnicu osnutka stranke istaknuo da su četiri snažna projekta koja će obilježiti mandat koji je pred vladajućom strankom - završetak Pelješkog mosta, ulazak u Eurozonu, Schengenski sporazum i odluka o nabavi borbenih zrakoplova.

- Ova se obljetnica obilježava dan ranije s obzirom na to da će premijer Plenković sutra boraviti u službenom posjetu u Turskoj. Sve je započelo u ranim jutarnjim satima kada su položeni vijenci na grob utemeljitelja stranke i prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana na zagrebačkome Mirogoju. Nastavilo se u poslijepodnevnim satima kada su dodijeljena uvjerenja polaznicima političke akademije. Održana je sjednica Središnjeg odbora HDZ-a, a zatim se obilježavanje preselilo na Jarun na stadion NK Jarun. Kao što znamo ovo je mjesto prepuno simbolike za HDZ s obzirom na to da je Franjo Tuđman 1989. godine s najbližim suradnicima na Jarunu u barakama osnovao Hrvatsku demokratski zajednicu. U tijeku je utakmica koju igraju članovi HDZ-a, javlja u središnjem Dnevniku novinar HTV-a Šime Vičević.

Hrvatska demokratska zajednica u srijedu slavi 32. obljetnicu osnutka i tim je povodom vodstvo stranke položilo vijence na grob utemeljitelja stranke i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, održali dodjelu uvjerenja polaznicima 13. generacije Političke akademije Zaklade hrvatskog državnog zavjeta te sjednicu Središnjeg odbora stranke.

- Upravo je održan Središnji odbor HDZ-a. Jako je važno da smo nakon dugo vremena u ovom, izravnom formatu, mogli organizirati Središnji odbor HDZ-a gdje smo se osvrnuli na najvažnije aktivnosti koje su iza nas, kao i one koje su pred nama, rekao je novinarima Tomo Medved ispred hotela Sheraton.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je da su i rezimirali aktivnosti koje su iza njih, poput neizostavnog osvrta na posljedice epidemije koronavirusa, zdravstvene i gospodarske mjere te učinjene napore u sanaciji posljedica od potresa koji su pogodili Zagreb i Banovinu.

Cijepljenje jedini učinkoviti odgovor protiv covida

Istaknuo je važnost procjepljivanja protiv covida-19. "Jako je važno nastaviti s cijepljenjem kako bi se pripremili za mogući novi soj koji bi, prema procjenama, mogao doći na jesen. Dokazano je da je cijepljenje jedini učinkoviti odgovor", kazao je Medved.

Na sjednici Središnjeg odbora HDZ-a razmatrale su se aktualne teme poput predstojećeg rebalansa proračuna za koji očekuje da će u petak biti donesen.

- Upravo s ciljem kako bismo odgovorili na one potrebe koje su vezane za zdravstvo i sve druge resore koji su obuhvaćeni kroz rebalans, na način da svi resori, sva tijela mogu nesmetano funkcionirati u ovim okolnostima, naglasio je Medved.

Ističe kako su proveli i analizu lokalnih izbora, gdje su temeljitim pregledom zaključili da je HDZ pobjednik tih lokalnih izbora što će poslužiti stranci kao ohrabrenje za snažnim nastavkom njihova djelovanja.

Četiri snažna projekta koja će obilježiti mandat

- Ne zaboravimo da je HDZ od 1989. godine nositelj svih bitnih područja djelovanja, od osamostaljenja, obrane, oslobađanja, pripreme za pristupanje u EU i NATO. A pred nama su četiri snažna projekta koja će zasigurno obilježiti mandat koji je pred nama. Završetak Pelješkog mosta, ulazak u Eurozonu, Schengenski sporazum, i ono na što smo neizmjerno ponosni, a to je naša odluka o nabavi 12 borbenih zrakoplova Rafala sa ciljem i daljnjeg jačanja Hrvatske vojske, istaknuo je Medved.

Na upit novinara da komentira najnoviju izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je poručio premijeru Andreju Plenkoviću da na njega šalje "lavove, a ne pudlice s protezom", ministar Medved kratko je odgovorio da je njegova izjava bila "neprimjerena".

- Što se tiče HDZ-a, mi smo usmjereni ka bitnim područjima djelovanja, mi smo dobili mandat našeg naroda za donositi odgovorne i odlučne mjere. Za ovaj tjedan ću izdvojiti rebalans proračuna, koji smatram važnim korakom za nesmetano funkcioniranje svih tijela, resora i službi, zaključio je Medved.

Jedan od osnivača HDZ-a Mario Kapulica izjavio je na Jarunu kod spomen-ploče Franji Tuđmanu kako su se prije 32 godine ovdje okupili oko osobe koja je bila ključna osoba "čitavog tog procesa, ne samo tog čina osnivanja, već i svih priprema za osnivanje HDZ-a. On se zapravo čitavog svog života pripremao za tu ulogu", kazao je Kapulica nakon što je zajedno s predsjednikom stranke Andrejem Plenkovićem položio vijenac na spomen-ploču.

Naglasio je kako su ovu obljetnicu organizirali pod strogim epidemiološkim mjerama kako bi poslali poruku građanima, te stoga nije moglo puno ljudi doći.

- Mnogi utemeljitelji će se ljutiti sutra na mene jer nisu mogli biti ovdje. Mnoge smo i zadržali pred ulazom. Imamo odgovornost i spremni smo je preuzeti na sebe u bilo kakvim okolnostima. Ovo su okolnosti pandemije, sutra, u bilo kojim drugim nedaćama HDZ će prvo misliti na hrvatsku državu i interese građana, zaključio je Kapulica.

Na Jarunu je tradicionalno u povodu obljetnice stranke održana nogometna utakmica. 

Plenković: I danas, 32 godine kasnije, HDZ je najsnažnija politička snaga u RH

U povodu 32. godišnjice osnutka HDZ-a, izaslanstvo na čelu sa stranačkim šefom i premijerom Andrejom Plenkovićem položilo je vijence na grob utemeljitelja stranke i prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana na zagrebačkome Mirogoju.

- Uoči 32. godišnjice osnivanja Hrvatske demokratske zajednice, vodstvo HDZ-a došlo je ovdje iskazati poštovanje prema državniku, vizionaru, čovjeku koji je doveo Hrvatsku do slobode, do samostalnosti, do neovisnosti, uz plebiscitarnu potporu hrvatskoga naroda, i uz hrabrost i odvažnost hrvatskih branitelja. I danas, 32 godine kasnije, HDZ je najsnažnija politička snaga u RH, u kojoj smo riješili sve temeljne nacionalne ciljeve - i slobodu, i demokraciju, i zaštitu ljudskih i demokratskih prava. Izgradili institucije, i sada je u četvrtom desetljeću, naše samostalnosti cilj gospodarstvo, demografska revitalizacija, socijalna uključenost, praćenje ključnih globalnih procesa i četvrte industrijske revolucije, ali jednako tako i zelene i digitalne transformacije. To su teme budućnosti, onoga prema čemu smo svi okrenutiji uz poštivanje naših temeljnih vrijednosti , temeljnih načela domoljublja, državotvornosti, narodnjaštva demokršćanstva, hrvatskoga identiteta svega onoga što okuplja hrvatski narod u hrvatskoj državi, da se snažno pozicionira i u Europi i globalno, poručio je jutros s Mirogoja predsjednik HDZa Andrej Plenković.

Novinari su premijera upitali i zašto dva tjedna već nije dao izjavu medijima, na što je on odgovorio: "Stalno sam pred medijima".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!