12:18 / 11.11.2019.

Autor: D.M./HRT

HDZ-ovci se osvrnuli na tzv. aferu WhatsApp

-

-

Foto: - / -

Plenković je u vezi s tzv. aferom WhatsApp rekao da nema nikakve afere, već da postoji ono što je normalno i ono što nije.
Nakon što su u medijima objavljene poruke s grupe na Whatsappu povezane s HDZ-om, u kojima se širi govor mržnje i kritizira politika vrha stranke, a iz HDZ-a najavljene sankcije, danas su se na tu temu osvrnuli i brojni članovi stranke.

- Plenković: Kad se donese stav, toga se treba pridržavati


- Vidjet ćemo koji su to ljudi iznosili poruke mržnje i nasilja prema drugima i iskazali potpunu nelojalnost prema HDZ-u te pozivali naše članove i članice da glasuju za druge kandidate. Naglašavam, ovdje se ne radi ni o kakvom uskraćivanju slobode govora, ovdje se govori o pozivu na nasilje i mržnju. HDZ to sasvim sigurno neće tolerirati, izjavio je uoči sjednice predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković.HDZ-ov predsjednik i premijer Andrej Plenković u vezi s tzv. aferom WhatsApp i komuniciranjem unutar stranke u grupi na toj aplikaciji rekao je u ponedjeljak da nema nikakve afere, već da postoji ono što je normalno i ono što nije. Na novinarski upit uoči predstavljanja predsjedničke kandidature Kolinde Grabar Kitarović, šteti li stranci da se taj slučaj sada otvara, Plenković je ustvrdio da ne, nego da može samo pomoći stranci i svakomu tko je dobronamjeran.

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić rekao je da svi trebaju biti odgovorni  za ono što se piše u grupama na WhatsAppu, Viberu i Facebooku. "Svi koji šire govor mržnje i prijete na grupama apsolutno osuđujem i mislim da to nije dobro u današnje vrijeme. Na to sam upozoravao i evo sad smo došli u situaciju gdje pojedini članovi šire govor mržnje do prijetnji, mislim da to nije dobro, ali te stvari što i kako će biti, pustite da riješimo unutar stranke, rekao je Mikulić novinarima.- Slobode govora mora biti, a naravno da se mora uvažavati i činjenica da pripadate određenoj obitelji ili stranačkoj grupaciji i da se moraju poštovati pravila ponašanja kluba kojem pripadate", izjavio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. Dodao je kako načelno podupire kritiku, ali treba odmjeriti razloge za kritiku i "tajming", jer "sve je to igra". Trebalo bi pojedinačno prići svakoj situaciji i objektivno o tome odlučivati, odgovorio je Penava na pitanje je li po njemu dopušteno da se na WhatsAppu kritizira Plenkovića.- Nemojmo sad o tome. Mislim da svatko od članova HDZ-a, posebno dužnosnika, mora biti odgovoran i svojim činjenjem doprinositi jedinstvu i zajedništvu. Ego, taštine i ambicije mora staviti u drugi plan, izjavi je Milijan Brkić. Na pitanje novinara je li bilo pametno u ovom trenutku otvarati ovu temu, odgovorio je: Nikako nije bilo pametno.- Moj stav oko tih stvari je vrlo jasan - u Hrvatskoj imamo slobodu govora, slobodu izražavanja. To je ustavna kategorija. Ali, isto tako je ustavna kategorija da je kažnjivo širenje mržnje tako da to treba uskladiti jedno i drugo, rekao je Miro Kovač na pitanje novinara o njegovom stavu u vezi s aferom WhatsApp. Dodao je da verbalnog delikta u Hrvatskoj nema jer je on ukinut uspostavom hrvatske demokracije, ali da se istodobno treba boriti protiv govora mržnje, a to je posao države.Politički tajnik HDZ-a Ante Sanader izjavio je u ponedjeljak oko tzv. WhatsApp afere da širenje mržnje nikada nije bilo svojstveno HDZ-u i da, kao svaki normalan član te stranke, to osuđuje.

- Svi oni koji šire govor mržnje, to nikad nije bilo svojstveno HDZ-u, tako da zaslužuje osudu, rekao je Sanader uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Istaknuo je da o mogućim sankcijama ne odlučuje on nego stranačka tijela, ponovivši da govor mržnje osuđuje, "kao i svaki normalni član naše stranke".

Tvrdi i da nikada nije bilo govora o onemogućavanju komunikacije na društvenim mrežama, već se to potiče jer je to najbolji način komunikacije s članovima, ali i simpatizerima.

- Odgovornost je na onima koji su to potpisali svojim imenom i prezimenom, potičemo da se pozitivno komunicira na mrežama, to je dobro za rad među članstvom, kazao je Sanader.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!