09:09 / 10.03.2019.

Autor: B.S.Lj./D.M./HRT

HDZ pobijedio u Lici - Milinović čestitao

Foto: Vladimir Šetka/HRT

Foto: Vladimir Šetka/HRT

Foto: - / HRT

"HDZ je najjača politička opcija u županiji i tako će zasigurno biti i ubuduće. Otvoreni smo za suradnju sa svima", poručio je Marijan Kustić. Milinović je kazao kako je "spreman biti župan u manjinskoj vladi".
Prema potpunim, ali još uvijek neslužbenim rezultatima prijevremenih izbora za Ličko-senjsku županiju koalicija HDZ-HSU, HSP/AS-HBS osvojila je 35,42 posto glasova, dok je lista na čelu s Darkom Milinovićem osvojila 20,43 posto. HSP je osvojio 17,15 posto , Ante Dabo 9,81%, a SDSS 5,36%. Izborni prag nisu prošli: SDP (3.95%), Živi zid (3,06%), HSLS/HNS (2,79%) i stranka Milana Bandića (1,99 %). 

- Relković: HDZ zapravo treba župana i to je njihov put

U novom sazivu Županijske skupštine Ličko senjske županije bit će 13 vijećnika koalicijske liste predvođene HDZ-om, 7 s liste Darka Milinovića, 6 vijećnika HSP-a, 3 s liste nositelja Ante Dabe, te dva s liste SDSS-a, doznaje Hina u Županijskom izbornom povjerenstvu u Gospiću. Na redovnim lokalnim izborima u svibnju 2017.,lista HDZ-a s Milinovićem osvojila je 18 mandata, NL Karla Starčevića sedam,  SDP tri, SDSS dva i jedan mandat HSLS. Na izbore je izašlo gotovo 60 posto birača.

Kustić: Jači smo od Milinovića 15 posto

- HDZ je pobijedio na izborima za Ličko-senjsku županiju, objavio je Marijan Kustić (HDZ) Zahvalio je svima koji su glasovali za ovu listu te poručio kako će pokušati dobiti povjerenje i ostalih. "HDZ je najjača politička opcija u županiji i tako će zasigurno biti i ubuduće. HDZ će imati svog predsjednika Županijske skupštine", dodao je. Najavio je kako će već sutra početi raditi i spremati se za županijsku skupštinu te napomenuo kako je otvoren za suradnju sa svima. "Najprije trebamo razgovarati s potencijalnim koalicijskim partnerima za formiranje skupštine", poručio je. Današnje izbore nazvao je "praznikom demokracije".Milinović: Spreman sam biti "župan u manjinskoj vladi"

Darko Milinović, bivši HDZ-ovac koji je na izbore izašao s nezavisnom listom, rekao je da je na ovim izborima njegova lista ostvarila respektabilan rezultat. Čestitao je HDZ-u i istaknuo da je okupio hrabre ljude koji su se suprostavili najjačoj političkoj opciji u Hrvatskoj. Kazao je kako je njegova lista najjača u Gospiću, a da su prevagu pobjedi HDZ-a donijeli rezultati u Senju. 'Vodili smo političku bitku s vrhom države, s vrhom HDZ-a', kazao je Milinović. Dodao je kako je nazvao Marijana Kustića i čestitao mu.

- Očekivao sam bolji rezultat i na HDZ-u je da sada odlučuje o svemu. Neću formirati stranku i barem zasad se neću pridružiti bilo kojoj drugoj političkoj opciji, kazao je Milinović. Dodao je da kao župan ne može predlagati isti proračun jer je izgubljen dio sredsta iz EU-a ali da je spreman biti "župan u manjinskoj vladi". "Spremni smo biti oporba, ako HDZ tako odluči - na njima je", poručio je Darko Milinović. Starčević: Bez HSP-a se neće moći formirati vlast

Predsjednik HSP-a i nositelj liste na izborima na ličko-senjsku županijsku skupštinu Karlo Starčević vrlo je zadovoljan izbornim rezultatom sa17 posto osvojenih glasova te istaknuo kako se ni jedna vlast neće moći formirati bez HSP-a. "HSP neće čekati da bude pozvan na bilo kakve koalicijske pregovore nego će sukladno svojem koalicijskom programu ponuditi suradnju svima, izjavio je Starčević novinarima ispred izbornog stožera HSP-a. Lista HSP-a je u gradu Gospiću gdje je Karlo Starčević gradonačelnik osvojila 39 posto glasova.U Ogulinu prvi put većinu ima SDP - i to apsolutnu

U Ogulinu je po prvi puta otkad je izbora - HDZ izgubio većinu u Gradskom vijeću. SDP po novom ima većinu 9 vijećnika od 17 mjesta u novom sazivu. HDZ je osvojio 6 mandata. Preostala 2 mandata podijelili su manjinci DSS i SDSS.

U Iloku natpolovičnu većinu osvojila Marina Budimir

Prema prijevremenim i neslužbenim rezultatima na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Iloka- 52.09 posto glasova dobila je nezavisna lista aktualne gradonačelnice Marine Budimir koja je tako osvojila natpolovičnu većinu od 9 vijećničkih mandata. Za listu HDZ-HSLS glasovalo je 24,52 posto glasača (4 mandata). S po jednim vijećničkim mandatom u Gradsko vijeće ulaze i HSS te DESNO koji su osvojili 9,91 odnosno 6,84 posto glasova Na izborima se biralo 15 članova Gradskoga vijeća

HDZ pobijedio u općini Davor

HDZ je pobjednik na prijevremenim izborima za općinsko vijeće Davora, od 13 mandata izborio se za sedam, doznaje se u Općinskom izbornom povjerenstvu (OIP) Davora. Po tri mandata imaju koalicija HSS/SDP te Nezavisna lista Lidije Brlić koja je u prošlom sazivu vijeća, koje je srušilo proračun HDZ-ovu gradonačelniku, bila HDZ-ova predsjednica Općinskog vijeća.

U Lici odaziv gotovo 8 posto manji nego prije dvije godine

Do 16, 30 sati na izore za skupštinu Ličko-senjske županije izašlo je 40,4 % birača, gotovo osam posto manje nego na redovnim lokalnim izborima prije dvije godine. Daleko najbolji odaziv ima Gospić, sjedište Ličko-senjske županije, u kojemu je glasovalo gotovo 48 posto birača, no taj je odaziv za četiri posto manji od onoga iz svibnja 2017., koji je iznosio gotovo 52 posto. Solidan odaziv bilježe Senj (42, 4 posto), Perušić (40, 8 posto) i Karlobag (40, 6 posto).

Odaziv u Davoru veći za 7,3 posto

Na izbore za svoje Gradsko vijeće glasovalo je 42,4 posto Ogulinaca, što je 2,4 posto više u odnosu  na redovne lokalne izbore. Birati 17 vijećnika ima oko 11 tisuća Ogulinaca. Neznatno bolji, ali ipak bolji odaziv nego u svibnju 2017. bilježi Ilok koji bira Gradsko vijeće od 15 vijećnika. Do nedjelje poslijepodne glasovalo je 40, 1 posto od oko 5.400 Iločana, prije nepune dvije godine njih 39, 4 posto. Osjetno bolji odaziv (43 posto), nego na redovnim lokalnim izborima (32, 7 posto) ima posavska općina Davor, koja bira 13 vijećnika u Općinsko vijeće.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!