Može li Hrvatska imati još niže cijene energenata?

03.04.2023.

10:30

Autor: Studio 4/HRT/D.M.

Razgovor u Studiju 4

Razgovor u Studiju 4

Foto: HTV / HRT

Prije tri dana na snagu je stupio četvrti paket pomoći Vlade koja je usmjerila 6,4 milijarde eura kako bi se zaštitio standard građana u krizi. Potvrđena je dokapitalizacija HEP-a od 900 milijuna eura. Upravo ta državna tvrtka izložena je kako bi se zadržale niske cijene struje i plina za građane. Tu, kao i druge aktualne teme u Studiju 4 komentirali su Radimir Čačić (Reformisti) i Damir Habijan (HDZ).

- Četvrti paket pomoći Vlade nešto je što sigurno treba podržati, rekao je Radimir Čačić, dodajući kako se ne slaže da Hrvati plaćaju niže cijene energenata u odnosu na neke druge.

- Daleko od toga. Ovdje se radi o tome da je bilo nekoliko mogućnosti, a Vlada je odabrala ovu. Ta mogućnost je sasvim sigurno socijalno dobra i politički je dobra za Vladu. Novac koji Vlada ubire zbog pojačane inflacije i cijene energenata - vraća u formi subvencija, kaže Čačić.

"Struja iz naših hidroelektrana košta deset puta manje"


Jedno od rješenja je, dodaje, moglo biti mijenjanje formule. 

- Oko 50 posto struje dobavljamo iz naših hidrocentrala koje su sagrađene za vrijeme Tita i amortizirane su. Na njima struja košta oko 20 eura, u odnosu na 400, 500 ili 600 po megavatu koliko plaćamo na tržištu, rekao je. Dodao je kako oko 16 posto struje dobivamo iz NE Krško i troškovi su slični jer je i ona amortizirana. Još desetak posto, tvrdi Čačić, su ugovoreni "obnovljivci".


"Iz HEP-a se zadnjih 10 godina uzimalo milijardu kuna godišnje"


- Prosječno uvozimo od 25 do 40 posto struje. To nismo trebali da se investiralo, a ne uzimalo iz HEP-a, kaže Čačić i tvrdi: "Uzimalo se zadnjih 10 godina prosječno milijardu kuna godišnje". Nije zabrinut za likvidnost HEP-a jer "HEP kontinuirano proizvodi prosječnu dobit od milijardu i pol godišnje". Dokapitalizacija mu treba jer smo mu posljednjih deset godina uzimali novac.


- Naravno da dio oporbe kritizira Vladine pakete mjera, to je njihov narativ i to konstantno slušamo, rekao je Damir Habijan. Ponekad ga smeta, dodao je, "što ne čuje njihova rješenja". Koliko su uspješni, smatra, "pokazuju rezultati recentne ankete javnog mnijenja o popularnosti političkih stranaka". "Vlada mjerama", rekao je, "želi spriječiti socijalnu frakturu kao posljedicu jake inflacije." 

Čačić je na to odgovorio da "kad se cijena energije stavi u korelaciju s kupovnom moći, tad nismo ni blizu najpovoljnijem". A da bi se socijalna fraktura spriječila, treba povući sasvim druge mjere. Čačić kaže da je povećanje mirovina trebalo indeksirati po realnom povećanju inflacije.

"Ključni udar na sirotinji, priznajte realnu inflaciju"


- Ključni udar je na sirotinji. Taj udar iznosi prosječno dvije trećine na hrani i komunalnim uslugama vezano na energiju. Prosječna inflacija od nešto preko 10 posto za sirotinju je 22 posto, rekao je Čačić, napomenuvši da je u Hrvatskoj 1.250.000 umirovljenika na udaru. Dodao je da su mirovine povećane za 6 posto. 


- Sad im, kao, kroz subvenciju na struji i plinu pomažu. Pa nemojte im pomagati, jednostavno priznajte činjenice i pratite inflaciju, naglasio je Čačić. Odgovorio mu je Habijan podsjetivši na "doneseni niz zakonskih prijedloga koji idu prema tome da su se povećale mirovine". 

Jesu li na sjeveru zaustavljeni projekti i zašto?


Sredinom mjeseca Varaždinci će na izvanredne izbore za gradsko vijeće. Jesu li zbog tih izbora, među ostalim, zaustavljeni investicijski projekti koje odobrava i financira Vlada - spominje se kao primjer zaustavljeni projekt brze pruge na sjeveru Hrvatske?

- Mi smo imali jasan dogovor. Eksplicite u program Vlade ide brza pruga, Lepoglavska spojnica, prometna strategija, prostorna strategija. Javno je obećao premijer, ministar prometa. Stavljeno je u niži rang u razvojnom programu sjevera, dakle i tu piše. A projekt je potpuno zaustavljen. Svjesno, namjerno Vlada, počev od premijera do zadnjeg lokalnog HDZ-ovca, laže i opstruira sjever, tvrdi Čačić. 

Habijan je odgovorio kako se radi o nizu netočnosti koje je izgovorio Čačić. Dodaje kako kod njega "primjećuje određenu nervozu". 

- Radi se o stranci koja tvrdi da je sjever njihova baza, a koja je u nestajanju. Čini mi se da će ovi izbori to i pokazati, rekao je Habijan. Naveo je da "nijedan papir o brzoj pruzi nije napravljen" te da je "netočno da je ova Vlada išta zaustavila". Prioritet je brza cesta Varaždin - Ivanec - Lepoglava - Krapina, i to zato što je za nju spremna dokumentacija.

Pogledajte cijeli razgovor: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!