10:28 / 24.04.2020.

Autor: B.A./HRT

Herak: Potresi poput onog 22. ožujka u Japanu nisu ni vijest u novinama

-

-

Foto: - / -

Herak je rekao da je najjači potres koji se u Zagrebu može dogoditi 30-ak puta veća energija od onoga koji se dogodio 22. ožujka
Nakon najsnažnijeg potresa u Zagrebu zabilježeno je još oko 1100 potresa, ali onih koji su se osjetili bitno je manje, rekao je seizmolog Marijan Herak s Geofizičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu jutros u HRT-ovoj emisiji Zajedno za zdravlje.

Komentirajući jučerašnje nove potrese u Zagrebu Herak je rekao da su upozoravali da će pojačana seizmička aktivnost trajati nekoliko tjedana, a možda i mjeseci.

- Sad se nije dogodilo ništa što ne bismo očekivali ili što bismo mogli smatrati neobičnim. Potres magnitude 3,2 je relativno slab potres, najviše umjeren, ali kad je stanovništvo senzibilizirano i kad su zgrade već oštećene glavnim potresom, onda i ovaj može u epicentru uzrokovati dodatne štete, rekao je Herak.

Ni potres od 22. ožujka, kaže, nije bio osobito jak - takvi u Japanu prolaze bez vijesti u novinama.

A odgovarajući na pitanje koliko još dugo možemo očekivati popratne potrese naveo je Omorijev zakon koji kaže da će potresi po potencijskoj krivulji padati s vremenom, a koliko će to dugo trajati, ovisi o magnitudi glavnog potresa.

- Za magnitudu 5,5 to je otprilike mjesec, dva, tri, rekao je Herak.

Herak je također rekao da je najjači potres koji se u Zagrebu može dogoditi 30-ak puta veća energija od onoga koji se dogodio 22. ožujka.

Podsjetio je kako je naš slavni geofizičar Andrija Mohorovičić svojedobno dao savjete za gradnju zgrada otpornih na potrese, ali da oni nisu naišli na pravi odjek. Kaže da on danas ima isti osjećaj te da je društvo na neki način zakazalo.

- Ako društvo ili država može reći da ste vi obvezni svake godine odvesti vaš auto na tehnički pregled, ne zato da vas ne ubije, nego nekog drugog, onda država mora brinuti o tome da je stambeni fond, da su građevine sigurne protiv potresa, rekao je Herak, dodajući da je dokazano da će se svaka kuna uložena u protupotresno osiguranje deseterostruko vratiti.

- Kad nismo slušali Mohorovičića, sad imamo trošak, rekao je Herak.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!