Uoči sutrašnje rasprave o izvršenju zagrebačkog proračuna za 2022.

09.11.2022.

12:40

Autor: V.K/Hina/HRT

Zagrebačka Gradska skupština

Zagrebačka Gradska skupština

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman rekao je u srijedu da je gradska vlast, u izvješću o izvršenju proračuna za prvu polovicu 2022. godine, frizirala i umjetno prikazala brojke, a da se prikazano povećanje prihoda uglavnom temelji na povećanom zaduženju.

Predsjednik stranke Bandić Milan 365 Slavko Kojić izjavio je da na vlasti u Gradu Zagrebu imamo aktiviste i da oni neće, u ove četiri godine mandata, ništa korisnoga napraviti jer je to kako rade, "gotovo tragično". Ocijenio je da je izvršenje proračuna za šest mjeseci je podbacilo apsolutno.

Na sutrašnjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine raspravlja se o izvješću izvršenja proračuna za 2022. godinu u kojemu stoji kako je u prvih šest mjeseci, grad ostvario gotovo polovicu od planiranih prihoda, odnosno 6.6 milijardi kuna te da je potrošio 41 posto iznosa planiranog za rashode u ovoj godini, što je 5.5 milijardi.

Herman je na konferenciji za medije kluba HDZ-a i HSLS-a upozorio da se prikazani prihodi većim dijelom odnose na podignute kredite, pa je sam izvještaj sastavljen friziranjem, odnosno umjetnim prikazivanjem brojki.

Možemo vidjeti dominaciju tri elemenata: precijenjeni su prihodi, podcijenjeni rashodi i postoji kronični nedostatak novih i zdravih investicija koje su neophodne za kvalitetan razvoj grada i zdrav priljev kapitala, poručio je Herman.

Komentirao je i brojku prema kojoj je poslovanje u prvih šest mjeseci rezultiralo sa gotovo 800 milijuna kuna viška, istaknuvši da tako žele da mislimo oni koji su pisali izvještaj.

Pozivao se na brojke prema kojima su prihodi od zaduženja od prvih šest mjeseci bili višestruko viši od onih u prethodnoj godini. Oni su, prema izvješću, iznosili gotovo 580 milijuna kuna, što je više nego što se grad planirao zadužiti u čitavoj godini.

Polugodišnji izvještaj nije realan, pokazuje da smo bili u pravu kada smo tvrdili da gradski proračun stalno generira manjak, i da pokazuje da se ništa kapitalno u gradu ne radi, a nažalost se ne održava ni ono što već imamo, poručio je Herman.

Govoreći o zaduženju grada, upozorio je i na uvjete pod kojima je Zagrebački holding nedavno digao kredit od 240 milijuna eura kojim će uglavnom refinancirati postojeće obveze. Upozorio je da je referentna kamatna stopa tog kredita vezana za 6-mjesečnu stopu Euribora.

Kako će se to odraziti za kreditno zaduženje, upitao je Herman dodavši da trenutno kamate lete u nebo.

Kojić (BM 365): Na vlasti u Zagrebu imamo aktiviste, ništa korisno neće napraviti

Predsjednik stranke Bandić Milan 365 (BM 365) Slavko Kojić izjavio je u srijedu da na vlasti u Gradu Zagrebu imamo aktiviste i da oni neće, u ove četiri godine mandata, ništa korisnoga napraviti jer je to kako rade, "gotovo tragično".

- Uz probleme obnove, zbrinjavanja otpada, energetske probleme, inflaciju - teško se snalaziti, rekao je Kojić na konferenciji za novinare, dodavši da je "apsolutno gotovo tragično" kako radi vlast u Zagrebu.

Ocijenio je da je izvršenje proračuna za šest mjeseci je podbacilo apsolutno.

Ustvrdio je da su na kredit od 240 milijuna eura Zagrebačkog holdinga kamate u dva i pol mjeseca porasle za 32,4 posto, što je u ta dva mjeseca podignulo ukupno svotu kamata za 160 milijuna kuna, a prva otplata dospijeva 1. ožujka 2023.

Kojić kaže da su te kamate i taj kredit omča oko vrata financijama Grada Zagreba.

- Na takvo nešto odlučiti se, može samo netko tko je u sprezi s nekim nekretinsko-bankarskim zainteresiranim skupinama, jer jedino će one profitirati; od kamata će profitirati banke, a od toga što nećemo moći prodati te nekretnine u Savudriji i Dugoj Uvali, profitirat će nekretinski biznis, jer će banke prodati to po najnižoj mogućoj cijeni da samo vrate svoje potraživanje za kredit, tvrdi Kojić.

Kaže da ima legitimno pravo sumnjati "da postoje interesne skupine koje stoje iza ovog cijelog projekta" i da je "silovana procedura gdje je skupština trgovačkih društava Vodoopskrbe i odvodnje, Plinare i Plinare - Opskrbe sama po sebi donijela odluku o sudužništvu, a da o tome Uprava nije zauzela stav".

Kojić je za gradonačelnika Tomislav Tomaševića rekao da je "manipulator" jer je lagao da je Zagrebački holding godinama poslovao s gubitkom, a da je istina kako je poslovao s gubitkom samo 2020., kada je bila pandemija i potres.

Za preostale četiri godine poslovanja s gubitkom odgovorni su bili SDP za tri godine (2010., 2011. i 2012.) te Možemo! za 2021., ustvrdio je.

Druga Tomaševićeva laž je, kaže Kojić, da je Zagrebački holding poslovao pozitivno za prvih šest mjeseci ove godine, a u izvještaju piše da je gubitak od 13 milijuna kuna. Treća laž je, kaže Kojić, da je KB Sveti Duh, prema riječima ravnateljice te bolnice "prilično pozitivno" poslovao, a istina je da ima gubitke.

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika BM 365 Gordana Rusak rekla je da je "ljudima dosta ispraznih obećanja" gradonačelnika Tomaševića, da se ne radi ništa i da se projekti ne realiziraju.

- Imat ćemo ljude na ulicama grada Zagreba. Protesti će biti jače i bolje organizirani od onih koje je on organizirao da bi na prijevaru došao na vlast", poručila je Rusak.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!