Izglasan rebalans zagrebačkog proračuna; otpad i dalje top-tema među zastupnicima

13.10.2022.

Zadnja izmjena 18:44

Autor: Dinko Kreštalica/Ante Raić/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Odlaganje otpada

Odlaganje otpada

Foto: HTV / HRT

Zagrebačka Gradska skupština prihvatila je na sjednici u četvrtak rebalans proračuna Grada Zagreba kojim se proračun s 15 milijardi i 126 milijuna kuna, koliki je bio u 2021., kada je izglasan, povećao za nešto više od 721 milijun kuna jer su rashodi i izdaci grada veći od planiranih.

Rebalans proračuna prihvaćen je većinom glasova gradskih zastupnika - 26 je bilo za, a 12 protiv. Većinom glasova nisu prihvaćeni amandmani na rebalans koje je predložio Klub Mosta, a među kojima je i bio i onaj da se asistentima u nastavi sa 30 kuna po satu, satnica poveća na 40 kuna.

Oporbeni gradski zastupnici kritizirali su rebalans. Iz HDZ-a su poručili da je prenapuhan, a iz stranke Bandić Milan 365 da je u 15 mjeseci gradska vlast podigla 3,9 milijardi kuna kredita.

Herman: rebalans netransparentan, nerealan i prenapuhan

HDZ-ov Mislav Herman ustvrdio je da je rebalans netransparentan, u potpunosti nerealan i prenapuhan, a zbog toga će se u sljedeću godinu prenijeti manjak od 523 milijuna kuna.

Rekao je i da se predviđa prihod od 350 milijuna kuna, što je vjerojatno prodaja udjela u vlasništvu tvrtke APIS IT-a državi, te da prema njihovim saznanjima ove godine do te realizacije neće doći, a iduće godine po toj cijeni, vrlo vjerojatno nikako jer je prošla gradska vlast taj udio od 49 posto, htjela prodati za 284 milijuna kuna, što nije prošlo.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević opovrgnuo je kritike oporbe da se ništa nije promijenilo financijski te istaknuo da su Grad preuzeli polovicom 2021. te su morali smisliti kako se izvući iz milijardu kuna fiktivnih prihoda u 2021. od prodaje Gredelja, Zagrepčanke i Paromlina.

- Kad su preuzeli upravljanje Gradom zaduženost Grada je bila 16,33 posto, a sada je 13,92 posto, istaknuo je Tomašević.

Rekao je i da su ostvarili i balansirani izvještaj o izvršenju proračuna od gotovo nula kuna deficita, prvi puta u zadnjih pet godina imali su rekordno mali deficit koji je zanemariv. Tomašević je poručio i kako odgovorno tvrdi kako nema nikakvih dospjelih obaveza Grada prema Zagrebačkom holdingu.

Što se tiče amandmana Kluba Mosta kojim se tražilo da se asistentima u nastavi satnica s 30 poveća na 40 kuna po satu, Tomašević je rekao da je prosječna satnica u Hrvatskoj 25 kuna, a u Zagrebu su je za ovu godinu dignuli na 30 kuna te će se truditi da to bude još više u proračunu za sljedeću godinu.

Također je rekao da su u Zagrebu povećali i broj asistenata u nastavi te da i za to izdvajaju više milijuna kuna.

A na kritiku oporbe kuda ide 73 milijuna kuna za ZET, Tomašević je rekao da najviše toga ide za sufinanciranje nabave 65 autobusa koji će se financirati iz EU sa 85 posto.

Burna rasprava

Već i prije početka rada skupštine, oporbeni HDZ izlazi pred novinare i otkriva kako je na zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševac inspekcija dio odlagališta zatvorila.  

- U javnosti već nekoliko dana i tjedana izašla je informacija kako se biootpad ne zbrinjava onako kako treba, da se bio otpad odlaže, umjesto da se kompostira, a sada kao šećer na kraju, dolazi ova informacija da bi bila kompostana na Jakuševcu zatvorena, ističe HDZ-ov Mislav Herman

Nakon oporbe, gradonačelnik objašnjava cijeli događaj. Kaže - inspekcije su ondje svaki dan, i utvrdile su višak biootpada od 15% komposta koji će se do sutrašnjega dana riješiti. Zastoja u odvozu, tvrde, neće biti.

- Inspekcija je naložila da se to riješi kako bi se mogao dalje primati biootpad u kompostanu. Znači, nije zatvorena, a nikakva drama to nije. Ponavljam, očekujem već sutra ili najkasnije do subote da se to razriješi, ističe gradonačelnik Tomislav Tomašević

Sjednica se nastavila, no problem otpada ostao je u fokusu, baš kao i javna nabava te novi ugovori s privatnim tvrtkama u zbrinjavanju otpada.

- Zar je moguće da mi ne možemo sami brinuti o našem smeću na našem vlastitom odlagalištu. Obećali ste u kampanji da nećete sklapati ugovore s privatnim tvrtkama ako gradske tvrtke imaju za to kapacitete, ističe SDP-ov Renato Petek

- Procijenjena vrijednost je 250 milijuna kuna bez PDV-a, jedina ponuda koja je došla je 177 milijuna kuna bez PDV-a, odgovara Tomašević. 

Gradonačelnik tvrdi, gradska će poduzeća raditi sve što mogu, a javnu nabavu mora se ispoštovati.

- Skinite ružičaste naočale i pogledajte stvari kako stoje, dakle klijentele i dalje dogovaraju svaku važnu javnu nabavu, kaže zastupnik u Skupštini iz redova Domovinskog pokreta, Slaven Dobrović

No onda je krenulo o novom rebalansu proračuna, oporbenjaci tvrde nisu ga ni stigli proučiti, a već je šesti po redu, težak 15 milijardi i 800 milijuna kuna - rekordan. 

- U njemu su prihodi prenapuhani, u njemu su rashodi fiktivno smanjeni. Rebalans ovoga proračuna je po našem mišljenju netransparentan, on je u potpunosti nerealan, poručuje Mislav Herman. 

- Na temelju čega rade oni taj rebalans? Dakle, mi bismo morali vidjeti tko je to novce potrošio, tko nije, kome se daje, kome se oduzima i zašto, pita Gordana Rusak iz Stranke rada i solidarnosti. 

Gradonačelnik je novi rebalans obrazložio povećanjem gradskih troškova i velikom inflacijom.

Dolenec: Imamo stabilizaciju financije, vidi se to u čitavom sustavu

Zamjenica gradonačelnika Zagreba Danijela Dolenec u razgovoru za HRT pojasnila je na što se odnosi rebalans gradskog proračuna težak 721 milijun kuna. 

- On je proizvod dva faktora. Jedan je odluka Visokog upravnog suda kojom nam je naloženo i dalje provođenje mjere novčane mjere roditeljima-odgojiteljima. To je oko 308 milijuna kuna. Druga je stvar inflacija, to je sistemski efekt. Vidi se na energentima, prehrani, u cijelom sustavu, u svih 340 ustanova, ističe dodajući da se osim rashoda, povećavaju i prihodi.

- Moramo balansirati proračun, nešto su bolji prihodi iz poreza te nešto od drugih prihoda, poput trošarina i slično. Tu je i ranije podignuti kredit EBRD-a, pojašnjava. 

Dolenec dodaje da su ove godine agencije Moody's i Standard and Poors, podignule kreditni rejting Zagreba.

- Glavni efekt ove naše godine u Zagrebu je stabilizacija financija, to se vidi na čitavom sustavu. Na dnevnom je redu i polugodišnje izvješće Zagrebačkog holdinga, koje pokazuje pozitivno poslovanje. To je iznimno važna promjena trenda, ističe. 

Dotaknula se i pitanja obnove.

- Doista je bilo puno otvorenja škola. Grad Zagreb je jedini proveo cjelovitu obnovu bilo koje javne ustanove. To je bila OŠ Miroslav Krleža. Četiri škole iz obnove otvorene, bit će još jedna do kraja godine. Tu su i dogradnje i otvaranje novih škola. Ukupno je to devet. Krenuli smo u izgradnju tri vrtića. Jednog na proljeće te sada dva na jesen, zaključuje u razgovoru.   

Tomašević: Zaduženje Zagreba se smanjuje, a ne povećava

Tomislav Tomašević poručio je u četvrtak da se zaduženost Zagreb smanjuje, a ne povećava kako tvrdi oporba, istaknuvši da je sada na razini od 14 posto u odnosu na prihode, a u trenutku njegova dolaska na vlast bila je 16,5 posto.

- Slušam stvari koje su potpuno nevjerojatne - da smo zadužili grad za 3,9 milijardi kuna, komentirao je Tomašević odgovarajući na optužbe iz Stranke rada i solidarnosti.

Prodaja udjela u APIS IT-u i dalje je u planu

Istaknuo je kako bi to značilo da se konsolidirani dug grada, Holdinga i ZET-a, za koji je nova gradska vlast utvrdila da je 8,2 milijardi kuna, sada popeo na 12 milijardi, odnosno da je veći od 20 posto koliko je zakonski dopušteno.

- Postotak zaduženosti Grada bio je, kada smo došli na vlast, 16,5 posto, a sada je 14 posto. Dakle, zaduženost se smanjuje, a ne povećava, ustvrdio je Tomašević.

Nije želio podrobnije komentirati izračun kluba HDZ-a da će zbog prenapuhanog i nerealnog rebalansa proračuna Zagreb u sljedeću godinu prenijeti 523 milijuna kuna duga, istaknuvši da HDZ ne barata s pravim informacijama.

Prodaja udjela u vlasništvu tvrtke APIS IT-a je itekako u planu, poručio je dodavši kako ne zna otkuda HDZ-ovcima informacije da se od toga odustalo.

- Ne razumijem kako ljudi ne mogu dobiti informaciju od svojih kolega iz stranke, rekao je Tomašević dodavši kako razgovara s ministrom financija o tome.

- Poslali smo pismo namjere i dogovorili smo da ćemo imati radnu skupinu koja će dogovoriti cijenu, tako da idemo dalje u prodaju APIS IT-ja, istaknuo je Tomašević.

Na kritike Mosta da u novom rebalansu proračuna nisu osigurana sredstva za povećanje naknada asistentima u nastavi, Tomašević je poručio da je naknada već povećana s 25 na 30 kuna, a nova povećanja bit će sljedeće godine.

Klisović: Idemo u promjene poslovnika Skupštine

Predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović rekao je kako je nakon godinu i nešto dana uočena potreba za doradom poslovnika Skupštine.

- Idemo u promjene poslovnika, kako bi sjednice učinile učinkovitima i minimalizirali mogućnost zloupotrebe proceduralnih stvari za razvodnjavanje sjednice, poručio je Klisović.

Kaže kako je taj proces započet, a nakon što se izradi prvi nacrt promjena, poslat će ga na konzultacije svim gradskim zastupnicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!