Zagrebačka oporba o gospodarenju otpadom

12.10.2022.

Zadnja izmjena 13:52

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HRT / HTV

Klub gradskih zastupnika Bandić Milan 365 prozvao je u srijedu zagrebačkog gradonačelnika Tomaševića da je otpad postao talac njegove ideologije jer se ne usudi objaviti međunarodnu studiju koja predlaže gradnju energane, a Klub Mosta rekao je da je prijedlog rebalansa loš.

BM 365: Otpad talac Tomaševićeve ideologije; Most: Prijedlog rebalansa loš 

- Gradonačelnik Tomislav Tomašević međunarodnu studiju utjecaja na okoliš, koju je napravio Jaspers, drži u ladici jer ju se ne usudi objaviti, zato što govori da bi se u Zagrebu trebala graditi energana, a njegovi sljedbenici o energani ne žele čuti, istaknula je na konferenciji za novinare predsjednica Kluba BM 365 - Stranke rada i solidarnosti Gordana Rusak. 

- Zagrebačko smeće postalo je talac Tomaševiće ideologije, dodala je na tiskovnoj konferenciji uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine.

Rusak kaže da je bivša gradska vlast ostavila sadašnjoj kapitalne projekte u gospodarenju otpadom u Zagrebu, koji bi riješili problem, ali da ti dokumenti stoje u ladicama.

- Međutim, sadašnjoj vlasti je sve više jasno da oni bez sortirnice, kompostane i centra za gospodarenje otpadom ne mogu riješiti problem sa smećem i polako im dolazi do mozga da bi trebali tu kompostanu izgraditi ne u Novskoj, nego u Zagrebu. A kad smo je mi htjeli u Zagrebu, tada nisu bili za to, dodala je Rusak.

Smatra da unutar Centra za gospodarenje otpadom treba biti jedno postrojenje za zbrinjavanje onog dijela otpada kojeg se ne može dalje odijeliti, a to je miješani komunalni otpad.


Most - rebalans proračuna loš, sve se više troši, a sve manje radi 

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika Most-a Marko Sladoljev i član Kluba Lovro Marković na konferenciji za novinare predstavili su amandmane Mosta na rebalans gradskog proračuna koji je na dnevnom redu sutrašnje sjednice Gradske skupštine. Među njima je i amandman kojim traže da se asistentima u nastavi sa dosadašnjih 30 kuna po satu, satnica poveća na 40 kuna, a za što je u gradskom proračunu potrebno osigurati nešto više od četiri milijuna kuna.

Sladoljev je rekao da asistenti mjesečno dobivaju naknadu od 2500 do 3500 kuna. Najavio je da će Most također u svim jedinicama lokalne samouprave gdje imaju vijećnike tražiti da se asistentima u nastavi digne satnica.

Marković kaže da je Most ponovno jedina stranka koja podnosi amandmane na rebalans proračuna gradonačelnika Tomaševića. Podsjetio je kako je jučer gradonačelnik izjavio da četiri milijuna kuna, koliko oni traže za asistente u nastavi, iznose godišnji prihodi koje Grad ostvaruje od reklama na ZET-ovim tramvajima i autobusima, a što nije izdašno za Grad da bi se to nastavilo.

Najavio je da Most na rebalans daje još nekoliko amandmana koji se tiču asfalterskih radova, rješavanja imovinskih odnosa od Gajnica do Podsuseda, a svi su ti radovi ukupno vrijedni nešto više od milijun kuna.

Za rebalans proračuna kaže da je loš, "proračunski prijedlog raste za 721 milijun kuna, a od toga je 507 milijuna kuna na novi dug i novo zaduženje".


Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman najavio je u srijedu da će HDZ uskoro predstaviti svoj model zbrinjavanja otpada u Zagrebu, a zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića pozvao je da ga slobodno kopira jer je, smatra, njegov trenutačni model pucanj u prazno.

- To je pucanj u prazno. Cijena cijelog eksperimenta drastično je povećala cijenu usluge građanima, a Zagreb nije čišći ni bolji grad nakon novog modela. Stvar je u cijeni i umjetnom napumpavanju sredstava Čistoći, rekao je Herman na konferenciji za novinare u Gradskoj skupštini.

Komentirajući novi model koji je u Zagrebu stupio na snagu 1. listopada, istaknuo je da ga smatra neučinkovitim, pa najavio kako će HDZ predstaviti svoj model zbrinjavanja otpada.

- Naš program ima za osnovne elemente ponovnu upotrebu, kompostiranje, recikliranje i pretvorbu otpada u neki vid energije, rekao je Herman.

Pozvao je Tomaševića da slobodno, jednom kada ga predstave, kopira taj model u Zagrebu.

Na pitanje o detaljima novog modela, Herman je odgovorio da na njemu HDZ radi sa svojom ekipom iz struke, koji se problemima gospodarenja otpadom bave na akademskoj razini. Dodao je da se razmišlja o tome kako se rješenja koja postoje vani mogu primijeniti na mentalitet Zagrepčana.

- Mi moramo izvući nešto što će biti moguće implementirati u psihu, razumijevanje i mentalitet Zagrepčana, poručuje Herman.

Nije govorio detaljnije o prijedlogu s obzirom na to da još nije gotov.

Prijedlog rebalansa zagrebačkog proračuna nerealan i netransparentan 

Uoči sjednice zagrebačke Gradske skupštine koja se održava u četvrtak, predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman ocijenio je da je rebalans proračuna Grada Zagreba o kojem će zastupnici raspravljati - nerealan i netransparentan.

Gradska uprava pred zastupnike je poslala prijedlog da se gradski proračun s 15 milijardi i 126 milijuna kuna, koliko je bio u 2021. kada je izglasan, poveća za malo više od 721 milijun kuna, s obzirom na to da su rashodi i izdaci grada Zagreba veći nego što je planirano.

No Herman ističe kako je teško vjerovati da je on ostvariv jer je "prenapuhan", te nije vjerojatno da će se njime predviđena prodaja udjela Grada Zagreba u tvrtki APIS IT provesti do kraja godine.

Prema Hermanovoj računici, na temelju takva rebalansa proračuna, Grad Zagreb u sljedeću će godinu prenijeti gubitak od više od 500 milijuna kuna, no novinarima nije preciznije objasnio kako je izračunao taj iznos.

- Imat ću detaljnu analizu rebalansa proračuna sutra, dodao je.

- Kada se oduzmu krediti i zaduženja te zbroje prenapuhani prihodi, to je gubitak od više od 500 milijuna kuna koje prenosimo u sljedeću godinu, zaključio je Herman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!