Prva upozorenja zbog pogrešnog odlaganja otpada

04.10.2022.

19:41

Autor: Josip Gavranović/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Zagreb ne može preko noći riješiti problem otpada

Zagreb ne može preko noći riješiti problem otpada

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Zagreb ipak ne može preko noći riješiti problem otpada. Iako kante polako nestaju iz središta grada, u drugim dijelovima i dalje se mogu vidjeti prepuni kontejneri i otpad odložen pokraj njih. Prilagodba je počela, naplaćena je i prva kazna i izrečeno 70-ak upozorenja.

Odvoz kanti iz središta grada teče prema planu, tvrdi gradonačelnik i do kraja tjedna bit će uklonjeno svih 6000. Izdana je jedna kazna od 700 kuna i to osobi koja je odložila glomazni otpad. Za ostale prijestupe izrečeno je 70-ak upozorenja.

- Rekao bih čak više od očekivanog. Dobro funkcionira na način da možemo reći da se građani doista toga drže, rekao je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

Kada je riječ o novom sustavu razdvajanja otpada, iza stanovnika u središtu grada uzbudljiv je i zanimljiv vikend. Smeća, kažu, ima manje, no smeta im loša komunikacija s Čistoćom.

Do sada je prodano oko 600 tisuća paketa plavih vrećica, a sav novac ide izravno Čistoći koja će ga očito morati uložiti u poboljašanje učinkovitosti jer u gradu i dalje nailazimo na pretrpane kontejnere.

- I dalje imamo konfuziju među građanima, niz pitanja i niz problema s kojima se građani svakodnevno susreću. Kontejneri su i dalje puni, Čistoća sa odvozom kasni, rekao je Maksimilijan Šimrak, GO HDZ.

Gradonačelnik poručuje da uskoro dolaze novi kamioni, a otvoren je i natječaj za zapošljavanje novih radnika. Ulaganje u sustav ključno je, smatra oporba.

- Ono što mi želimo od Čistoće da taj novac koji će biti potrošen za vrećice ulaže u infrastrukturu, da ulaže u vozni park kako bi građani imali pravu uslugu, rekao je Marko Sladoljev, GO MOST.

Problem sa zaposlenicima imaju i druge podružnice Holdinga i to nakon što su podijeljeni otkazi djelatnicima u pozivnom centru kojima se sada, zbog povećanja opsega posla, nudi povratak na isto radno mjesto .

- Da stavimo stvari u kontekst od 700 ljudi koji su u programu viška, mi govorimo ovdje o tri radnika ili radnica, tako mislim da ne stavljamo to izvan proporcija problema, istaknuo je gradonačelnik Tomašević.

Tvrdi i da problemi u pozivnom centru nisu nastali zbog manjka radnika, nego zbog opsega posla koji je znatno povećan zbog brojnih upita vezanih uz prelazak korisnika u gradsku plinaru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!