20:11 / 01.07.2021.

Autor: Dnevnik/HRT

Heroine pandemije: Cijepite se, vratimo se u život!

Danijela Miše

Danijela Miše

Foto: HRT / HTV

Velik dio tereta koronakrize ponijele su medicinske sestre, neprestano u najbližem kontaktu s oboljelima od COVID-a. U znak zahvale, organizirana je svečana večera za sve heroine u epidemiji koje više od godinu dana rade u iznimno teškim uvjetima. 

- Najteže nam je bilo susresti se s novom bolešću. Nije bio prisutan samo strah za pacijente nego i strah da se sami ne zarazimo i ne prenesemo virus našim obiteljima, kaže glavna sestra Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Danijela Miše.

Dodala je kako je veliki problem i to što je tijekom jeseni dosta medicinskih sestara završilo u izolaciji i samoizolaciji. Rad u takvim uvjetima bio je izuzetno težak, naglasila je.

Ima i nečeg pozitivnog

- Bilo je to posebno zajedništvo i pomoć jednih drugima. Profesionalnost, odgovornost i brižnost. To želim posebno istaknuti u radu medicinskih sestara. Da svega toga nije bilo vjerojatno ovu epidemiju ne bi dobro priveli kraju, kaže Miše.

Cijepljenje građana, dodaje - shvaća i kao nagradu sestrama za njihov rad. "Želim iskoristiti priliku da pozovem sve koji to nisu učinili - da se svakako cijepe. Tako će olašati život, ne samo nama medicinskim sestrama, nego i sebi. Vratimo se u život, poručila je 

Svečana večer zahvalnosti svim medicinskim sestrama iz cijele Hrvatske priređena je u suradnji s Hrvatskom komorom medicinskih sestara. Pod simboličnim nazivom 'Hvala sestro!' okupila je više od stotinu medicinskih sestara iz mnogih bolničkih ustanova iz cijele Hrvatske, a među brojnim gostima, i ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević dr. Alemka Markotić.

Na večeri je održano predavanje o svladavanju stresa kojeg sobom nosi epidemija covida-19, priopćilo je Ministarstvo zdravstva. U Ministarstvu ističu kako je epidemija covid-19 teško pogodila cijeli svijet, ali je pokazala i svu snagu hrvatskog javnog zdravstvenog sustava u borbi sa svim izazovima. Upravo o njima je medicinskim sestrama na svečanoj večeri zahvalnosti govorila dr. Dubravka Miljković, redovita profesorica iz područja psihologije na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.

- Svakodnevni život pun je izazova, različitih prepreka i na putu njihova svladavanja doživljavamo i uspjehe i neuspjehe. Svatko od nas to podnosi na drugačiji način. Netko se lakše i brže oporavlja od posljedičnih stresova i trauma, a nekima to ide teže ili čak nikako, rekla je Miljković te naglasila kako je važno raditi na psihološkoj otpornosti osoba koje su profesionalno izložene svakodnevnim stresovima, poput medicinskih sestara u njihovim zahtjevnim ulogama koje imaju u ovoj epidemiji.

Akciju zahvalnosti hrvatskim medicinskim sestrama podržale su i mnoge osobe iz javnog života, poput pjevača, glumaca, nogometnih reprezentativaca. Program večeri vodila je glumica Bojana Gregorić Vejzović, a hrvatska glazbena diva Tereza Kesovija izvela je nekoliko svojih šansona. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!