07:30 / 18.02.2019.

Autor: M.Š.

HGSS spasio izletnika na Biokovu: Otišao na 1500 metara u tenisicama

Foto: HGSS Makarska

Foto: HGSS Makarska

Foto: - / -

Nakon što je došla do vrha Sv. Jure, skupina izletnika odabrala je sjevernu padinu kao rutu kojom će se spustiti do vozila.
HGSS je o intervenciji izvijestio na svojoj Facebook-stranici, a njihovu objavu prenosimo u cijelosti.

- U ljeto 2018. na +40 stupnjeva i 500 metara nadmorske visine spašavali smo turista koji je svoju ekspediciju započeo u japankama. Danas, na temperaturi od -1 stupanj i 1500 metara nadmorske visine, spašavali smo izletnika koji je za svoj uspon na planinu Biokovo odabrao tenisice, a to se i nije pokazalo kao najbolje rješenje.

Naime, skupina izletnika, nakon što je došla do vrha Sv. Jure, odabrala je sjevernu padinu kao rutu kojom će se spustiti do vozila. Tom prilikom jednom od izletnika stajna noga je proklizala i isti je kliznuo na strmoj zaleđenoj padini, a sve zbog neiskustva i neadekvatne opreme. Nakon nekoliko metara klizanja, unesrećena osoba se zaustavlja. Uplašena i neozlijeđena, poziva dežurni telefon HGSS-a Stanica Makarska. U svega sat vremena ekipa od 5 spašavatelja došla je do kućice pod Sv. Jurom.

U međuvremenu, preostali izletnici pomogli su svome prijatelju i izvukli su ga do ceste. U ovakvim prilikama najbolja odluka je poziv u pomoć. Članovi HGSS-a iskusni su planinari obučeni za sve vrste i tehnike spašavanja. Volonteri koji su uvijek spremni pomoći. Vas samo molimo da nam u našem poslu pomognete utoliko da ćete prije svakoga polaska u planinu dva puta provjeriti svoje mogućnosti i želje i odabrati obuću i odjeću prema uvjetima u planini", navode HGSS-ovci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!