Spašen i četvrti njemački državljanin s razbijenog broda

24.06.2023.

Zadnja izmjena 15:57

Autor: T.V./HRT/Hina

HGSS - ilustracija

HGSS - ilustracija

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

Na otoku Pagu spašena su četvorica njemačkih državljana čija se brodica protekle noći, zbog jakih udara bure, razbila o hrid. Jedan od njih je ozlijeđen. U akciji spašavanja sudjelovalo je šest pripadnika HGSS-ove stanice Gospić, policija i vatrogasci.


Godišnji odmor za četvoricu Nijemaca zamalo da nije završio kobno. S otoka Raba uputili su se na Pag, a na povratku ih je olujna bura nasukala na hrid. Dvojica su pokušala plivati prema obali. Imali su prsluke za spašavanje. Plivali su čak 8 sati.

Dok je trajala njihova drama, jedan od dvojice Nijemaca koja su ostala na hridi pješice se uputio po pomoć kroz krški teren. Po škrapama je pješačio 7 sati.

Phillip Tietz kazao je kako su bilil u velikom šoku ali da je, nekim čudom - mobitel njegovog prijatelja još uvijek je radio. Nazvao je svoju ženu koja je kontaktirala s policijom. Dodaje kako mu je ovo "bilo nešto najgore to je doživio" te da je bio uvjeren da neće preživjeti.

- S njim u razgovoru smo saznali da je i četvrti član posade na obali i da je ozlijeđen. Znali smo da nema puno vremena da morqamo pretraživati širi dio područja pošto on nije znao točnu lokaciju, kazao je pročelnik HGSS-a Josip Brozičević

Više od 12 sati nakon nesreće i posljedni član posade je spašen. Pristajanje brodom lučke kapetanije uz obalu nije bilo moguće zbog jake bure i visokih valova. Stoga se transport unesrećenog morao odraditi kopnom. Više od 2 sata 16 pripadnika policije HGGS-a i vatrogasaca nosilo je unesrećenog - dehidriranog, s opeklinama od sunca kroz nepristupačan teren.

Bila je to utrka s vremenom, dodaje Brozičević. Neizmjerno zahvalni hrvatskim službama koje su im spasile život, Nijemci će ostati još nekoliko dana u Hrvatskoj na odmoru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!