13:07 / 21.03.2022.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

HLK: Dr. Bosanac zauvijek će biti pamćena kao vukvarska heroina

HLK: Dr. Bosanac zauvijek će biti pamćena kao vukvarska heroina

HLK: Dr. Bosanac zauvijek će biti pamćena kao vukvarska heroina

Foto: Davor Javorovic / Pixsell

Hrvatska liječnička komora (HLK) izrazila je sućut obitelji i kolegama dr. Vesne Bosanac, istaknuvši da će dr. Bosanac zauvijek biti zapamćena kao vukovarska heroina i jedan od najsnažnijih simbola vukovarske obrane i otpora agresiji u Domovinskom rata.

- Za vrijeme najgorih srpskih napada na Vukovar tijekom Domovinskog rata, svojom hrabrošću, empatijom, profesionalnošću i nadljudskom brigom za ranjene i bolesne, postala je heroina Domovinskog rata i vječan simbol junaštva i humanosti - ističe HLK u povodu smrti dr. Bosanac, koja je preminula danas u 73. godini života u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar.

Pedijatrica dr. Vesna Bosanac na mjesto ravnateljice Vukovarske bolnice došla je 1991. te je u najtežem razdoblju ratnih razaranja grada upravljala bolnicom i organizirala skrb za ranjenike. Kao liječnici koja se do posljednjeg trenutka obrane Vukovara skrbila o bolesnim i ranjenim braniteljima te građanima Vukovara, HLK joj je dodijelila svoje najviše odličje, Medalju časti.

Dr. Bosanac, ravnateljica vukovarske Ratne bolnice, ostala je u bolnici uz ranjenike i bolesnike do pada Vukovara, nakon čega su je 20. studenog 1991. velikosrpski agresori odveli u logor u Srijemsku Mitrovicu u Srbiji. Oslobođena je sredinom prosinca 1991. godine i nakon povratka u Hrvatsku angažirala se u potrazi za nestalim osobama tijekom Domovinskog rata. U Vukovar se ponovno vraća 1997. godine kada drugi put preuzima ravnateljstvo bolnice u periodu mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja.

Dr. Bosanac u više je navrata svjedočila pred hrvatskim sudovima i u Haagu protiv osumnjičenih za ratne zločine, počinjene tijekom velikosrpske agresije u Vukovaru za vrijeme Domovinskog rata. Naime, tijekom agresije dr. Bosanac bila je u vukovarskoj bolnici iz koje je po ulasku srpskog agresora u grad iz bolnice odvedeno nekoliko stotina ranjenika, medicinskih djelatnika i civila, od kojih je 200 njih ubijeno na Ovčari.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!