HLK podržava najavljeni prosvjed mladih liječnika

21.09.2022.

15:46

Autor: Hina/HRT/D.S.

Krešimir Luetić

Krešimir Luetić

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Hrvatska liječnička komora (HLK) poručila je da podržava prosvjed koji će mladi liječnici održati u subotu pred Ministarstvom zdravstva na Ksaveru, te je ponovno pozvala Ministarstvo i Vladu da provedu reformu zdravstva i specijalističkog usavršavanja.

Tražimo prelazak s riječi na djela oko reforme zdravstva i promjene modela specijalističkog usavršavanja, poručio je predsjednik Komore Krešimir Luetić u priopćenju te najavio dolazak na prosvjed.


Inicijativa mladih liječnika najavila je za 24. rujna najveći prosvjed liječnika u povijesti države te poručila da će tražiti reformu zdravstvenog sustava i specijalističkog usavršavanja, pregovore o radnim pravima liječnika, kao i izmjene uredbe o koeficijentima.


Iz Komore poručuju da će vodstvo HLK doći na prosvjed i tako dati jasnu podršku zahtjevima mladih liječnika koji osjećaju opravdanu ljutnju i nemoć u pokušaju da pridonesu poboljšanju zdravstvenog sustava.


HLK navodi da mladi liječnici godišnje odrađuju skoro 500 prekovremenih sati, a muči ih i njihov položaj u sustavu kao i neodgovarajuće plaće.


Istraživanje u kojemu su u svibnju sudjelovala 1222 specijalizanta, od njih 3000 trenutno zaposlenih u Hrvatskoj, pokazalo je da su mladi liječnici u visokom postotku nezadovoljni poslom i osjećaju se besperspektivno. 


Pokazalo se da specijalizanti prosječno odrađuju 40 prekovremenih sati mjesečno, skoro trostruko više od dozvoljenog zakonskog maksimuma, kažu u HLK. 


Više od pola ih nema dovoljno vremena za sve obaveze i pacijente, dvije trećine ih radi i za vrijeme bolesti, a polovina ih pokriva više radilišta, npr. ambulantu i odjel ili hitni prijem i operacijsku salu.


Samo jedan od deset specijalizanata svoju plaću za uloženi trud smatra odgovarajućom, a zadovoljstvo plaćom na skali od 0 do 10 je tek 4,8.


- Nitko se ne treba čuditi da je više od pola specijalizanata detaljno pretraživalo mogućnosti odlaska u inozemstvo, jer ih tamo očekuju bolji radni uvjeti i uređen sustav, objašnjava Marija Rogoznica, predsjednica Povjerenstva HLK za mlade liječnike.


Komora traži da administracija odmah poduzme ključne mjere kako bi se u zemlji zadržalo 11 posto specijalizanata koji planiraju odlazak iz Hrvatske već u sljedeće tri godine.


Napominju i da su još 2016. pripremili novi model specijalističkog usavršavanja i od tada on spava u nekoj ladici Ministarstva, jer politika taj problem ignorira.


Posljedice su da manje od trećine specijalizanata danas stječe potrebne praktične vještine, a samo jedna petina stručne kompetencije sukladne planu specijalizacije.


U Komori su posebno zatečeni podatkom da više od polovine specijalizanata nije nikada razgovaralo s glavnim mentorom o planu specijalizacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!