Dr. Smilović: Uvjeti teški, ugovori robovlasnički

15.09.2022.

14:05

Autor: Ivica Grudiček/IMS/HRT

Dr. med. Marin Smilović

Dr. med. Marin Smilović

Foto: HTV / HRT

Prosvjed "Izliječimo zdravstvo zajedno" trebao bi se održati u subotu 24. rujna ispred Ministarstva zdravstva, a organiziraju ga mladi liječnici nezadovoljni statusom i plaćama. 

Jedan od pokretača prosvjeda, dr. med. Marin Smilović, rekao je da su postavljena četiri zahtjeva - reforma zdravstvenog sustava za poboljšanje statusa liječnika, pregovaranje za prava liječnika, reforma specijalističkog usavršavanja te izmjena uredbe o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama.

- Mladi liječnici nakon fakulteta kreću na specijalizacije, a problem je u tome da dok se dobije specijalizacija, koeficijenti su niži nego u drugim djelatnostima poput Hitne, stresno je, brojni prekovremeni, često neplaćeni, radi se po 24 sata, u velikim bolnicama velik je priljev pacijenata, uvjeti su teški, ugovori su robovlasnički, ustvrdio je.

Kaže da takva praksa ne postoji nigdje u EU-u.

- Imamo 6, 7, 8 različitih ugovora unatrag 10 godina, s troškovima od 1,5 mil. kuna do 250.000 kuna, a to nisu realni troškovi, to su paušalni iznosi kao sredstva s kojima se pokušava zadržati liječnike u Hrvatskoj.

Istaknuo je da je otkad je Hrvatska u EU-u, iz zemlje otišao 1071 liječnik, od kojih 138 onih koji nisu ni ušli u zdravstveni sustav.

- To je kao da ode cijela generacija Medicinskog fakulteta u Osijeku i Splitu. Prema anketi Hrvatske liječničke komore, velika većina onih koji su otišli odgovorili su da su najveći problem uvjeti rada, ne plaće. Reformom želimo organiziraniji sustav koji je digitalno povezan, na korist naših pacijenata i da nama bude ugodniji, poručio je.

Organizatori očekuju najveći prosvjed u Hrvatskoj koji se tiče liječničke profesije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!