HLK pozdravlja odluku o razrješenju Lauca i podsjeća da je na njega upozoravao i ranije

16.11.2021.

20:38

Autor: HRT

Krešimir Luetić i Gordan Lauc

Krešimir Luetić i Gordan Lauc

Foto: Zarko Basic/Davorin Visnjic / PIXSELL

Hrvatska liječnička komora objavila je priopćenje u kojemu pozdravlja najavu odluke premijera Andreja Plenkovića o razrješenju Gordana Lauca iz Znanstvenog savjeta Vlade RH, kao i raniju današnju najavu ministra zdravstva Vilija Beroša o istoj temi. Komora čvrsto podupire ministrovu izjavu o višemjesečnoj, kontinuiranoj štetnosti javnog djelovanja Gordana Lauca, ali je dužna podsjetiti stručnu i opću javnost kako je sve to poznato već mjesecima, stoji u priopćenju. 

"Hrvatska liječnička komora je još u srpnju ove godine, daleko prije 4. vala epidemije, Vladi Republike Hrvatske uputila zahtjev za Laucovim razrješenjem. Njegovi destruktivni javni istupi kojima je uporno omalovažavao opasnost od bolesti COVID-19 te dovodio u pitanje potrebu visoke razine cijepljenosti, dodatno su narušavali povjerenje građana u institucije i znanost. Lauc je u medijima obilato koristio autoritet i legitimitet člana Znanstvenog savjeta, a njegovi neznanstveni populistički istupi nanosili su štetu borbi protiv pandemije.

Liječnička komora čvrstog je stava da je iznošenje neutemeljenih stavova, dvojbenih izjava te kontradiktornih preporuka građanima o cijepljenju kao trenutno najvažnijem oružju u borbi s pandemijom, dodatno doprinijelo nedovoljnoj razini cijepljenosti. Kada to radi član Vladinog Znanstvenog savjeta, onda to postaje i institucionalni problem. Stoga bi za borbu s pandemijom bilo značajno više učinkovito da je Vlada pravovremeno prihvatila upozorenja strukovnih organizacija, struke i istaknutih znanstvenika o neodgovornosti i neprihvatljivosti javnog djelovanja Gordana Lauca.

HLK dodatno smatra nužnim ukazati javnosti kako je dosadašnja primjena COVID potvrda, i u Europi i u Hrvatskoj, jasno pokazala njihovu dvostruku korist. Ona rezultira ranom detekcijom zaraženih i asimptomatskih necijepljenih građana, a utječu i na porast broja cijepljenih. U zdravstvu se tako od početka njihovog uvođenja do danas broj onih koji se moraju testirati smanjio čak za dvije trećine. Njihova uspješnost i korisnost u borbi s pandemijom je nepobitna.

Hrvatska je došla na korak do strašne brojke od 10.000 preminulih od COVID-a. Cijepljenje, uz pridržavanje epidemioloških mjera, spašava živote. Hrvatska liječnička komora, u ime svih hrvatskih liječnika, još jednom poziva svakog građanina Hrvatske da se cijepi i tako zaštiti sebe i druge. Cilj nam je svima zajednički: dostupan zdravstveni sustav za svakog pacijenta i što manji broj budućih smrti", navodi se u priopćenju Hrvatske liječničke komore.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!