Plenković o Laucu: Politikanski poziv na neposluh nije prihvatljiv

16.11.2021.

18:22

Autor: HRT

Andrej Plenković, predsjednik Vlade

Andrej Plenković, predsjednik Vlade

Foto: HRT / HTV

Premijer Andrej Plenković izjavio je nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, da je prvi dan uvođenja COVID potvrda prošao manje-više bez problema. Dodao je i da suradnja s molekularnim biologom Gordanom Laucom u Vladinu znanstvenom savjetu, nakon što je on podržao prosvjede protiv COVID potvrda, više neće biti moguća. Komentirao je i najavu predsjednika Zorana Milanovića da on u svojem uredu COVID potvrdama neće maltretirati ljude.

Lauc je imao objavu koja po svom sadržaju više spada u domenu politikanstva nego stručnog savjetovanja Vlade. Ono što osobno izgovaraju članovi savjeta u trenucima kada savjet ne zasjeda, govore u svoje ime i toga se držimo. Ovo je bio jedan korak dalje, ne vidim zašto on praktički podupire kršenje mjera i ne vidim kako možemo nastaviti suradnju, rekao je premijer Andrej Plenković.

Politikanski poziv na neposluh nije prihvatljiv, ističe.

Plenković o Milanoviću: On s tri doze cjepiva govori da ne treba poštivati odluke Stožera

Premijer Plenković govorio je i o izjavi predsjednika Repulike Zorana Milanovića koji je komentirao uvođenje COVID potvrda u javne i državne službe.

- Lako je govoriti "nećemo maltretirati ljude" nakon što se cijepio prvom, drugom dozom i javno kaže da je dobio booster dozu. Znači, siguran je i zaštićen. I sada on s tri doze cjepiva govori ljudima da ne treba poštovati odluke Stožera, kazao je Plenković.

"Vidjet ćemo kako pravno sankcionirati izjave Bulja i Petrine"

Istaknuo je da će angažirati ministra uprave i pravosuđa Ivana Malenicu zbog izjava Mire Bulja i Stipe Petrine da se vidi na koji se način pravno mogu sankcionirati njihove izjave. Bulj i Petrina izjavili su kako ne namjeravaju provoditi nove odluke Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu. 

- COVID-potvrda ne znači da se morate cijepiti nego da se morate testirati. Testiranje za COVID nije invazivno. Injekcija i rentgen su puno invazivniji. Ne vidim problem koji se sada stvara, istaknuo je premijer Plenković.

Stranački status Gabrijele Žalac i Tomislava Petrica u HDZ-u - u mirovanje 

Na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a bilo je govora i o stranačkom statusu bivše ministrice Gabrijele Žalac i Tomislava Petrica. Visokom časnom sudu predložit će se da se njihov status stavi u mirovanje. Na pitanje premijeru Plenkoviću zašto je odluka takva, odgovara da stranački status predviđa baš takvo postupanje u ovakvim situacijama. Stranačka budućnost Gabrijele Žalac i Tomislava Petrica počela se u javnosti propitkivati nakon prošlotjednih uhićenja. 

- Na prijedlog glavnog tajnika, Predsjedništvo je predložilo Visokom časnom sudu da se stavi u mirovanje stanački status gospođe Žalac i gospodina Petrica. Taj segment je danas apsolviran. To je odredba koju imamo u Statutu i to će biti praksa u ovakvim situacijama, ako ih bude i ubuduće. To je generalni stav vodstva stranke, dok još ne znamo što će biti od bilo čega, da iskoristimo ono što nam Statut omogućuje, izjavio je premijer.    

Među brojnim temama vodstvo HDZ-a večeras je izrazilo zadovoljstvo jesenskim projekcijama Europske komisije koja predviđa rast hrvatskog BDP-a od 8,1%. Izvršena je i analiza izvješća agencije Fitch, koja je hrvatski investicijski kreditni rejting podignula na višu razinu.

"Molimo sve da se u Vukovaru pridržavaju epidemioloških mjera"

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi s obilježavanjem Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, rekao je da moli sve koji dođu tamo da se pridržavaju mjera koje su danas već predočene javnosti i da se ponašaju maksimalno odgovorno. Dodao je da će se sve događati vani. Zamolio je opet da se svi ponašaju odgovorno kako bi sve prošlo dostojanstveno.

- Nema organiziranog prijevoza, prehrane niti ičega što bi moglo, ljude koji dođu tamo dovoditi u situaciju koja bi bila pogodna za širenje virusa, izjavio je premijer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!