16:48 / 05.12.2020.

Autor: M.M./HRT

HLK: Smanjivanje plaće liječnicima koji liječe oboljele od bolesti COVID-19 je uvredljivo

Ilustracija (Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)

Ilustracija (Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Hrvatska liječnička komora priopćila je kako imaju saznanja da je dio liječnika koji rade s oboljelima od COVID-19 ovih dana dobio manje plaće.
Hrvatska liječnička komora priopćila je kako imaju saznanja da je dio liječnika koji rade s oboljelima od bolesti COVID-19 ovih dana dobio manje plaće.

➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Koronavirus - najnovije informacije  

Naime, plaće za studeni za većinu liječnika raspoređenih na rad u COVID bolnicama ili odjelima nerijetko su obračunate znatno niže nego njihova prosječna mjesečna primanja. Negdje to smanjenje ide i do 20 %.

Birokratsko pojašnjenje kako se radi o manjem broju sati, HLK ne može prihvatiti kao pravedno jer je dobro poznato da se u osobnoj zaštitnoj opremi, koja je obvezna u liječenju oboljelih od bolesti COVID-19, ne može raditi uobičajena radna satnica kakvu hrvatski liječnici inače dnevno i mjesečno ostvaruju.

Liječnici, koji su se mahom dragovoljno odazvali pozivu na rad s najteže oboljelima od bolesti COVID-19, umjesto nagrade kakvu su dobili njihovi kolege diljem Europske unije, bivaju de facto kažnjeni znatnim umanjenjem plaće. Tako se liječnicima koji danonoćno, uz ostale zdravstvene djelatnike, izgaraju na prvoj crti borbe protiv koroneavirusa šalje poruka da administracija ne cijeni njihov nemjerljiv doprinos zdravlju nacije u ovom izrazito teškom trenutku. Ovakva je praksa duboko uvredljiva za liječnike, ističu u Hrvatskoj liječničkoj komori.

Traže da se svim liječnicima koji rade s oboljelima od bolesti COVID-19, a kojima je obračunata ili i isplaćena umanjena plaća za studeni, žurno isplati razlika do njihove prethodne tromjesečne prosječne plaće te da im se uz to isplati i više puta najavljen COVID dodatak. Liječnici, koji su i u ovoj krizi pokazali da su spremni riskirati vlastito zdravlje za dobrobit pacijenata, nisu zaslužili ovakav odnos, stoji u priopćenju HLK-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!