13:10 / 27.10.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

HLK traži brisanje obveze liječnika da prijavljuju promjene stanja vozača

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Predstavnici Hrvatske liječničke komore (HLK) zatražili su na sastanku s predstavnicima Ministarstva zdravstva i MUP-a da se iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama izbriše obveza liječnika da MUP-u prijavljuju promjene zdravstvenog stanja vozača, izvijestio je u srijedu HLK.

U slučaju prihvaćanja zahtjeva HLK-a u zakonu bi ostala jedino obveza za specijaliste medicine rada, koji su educirani i zakonom ovlašteni nakon pregleda izdavati liječničke potvrde za vozače, priopćeno je nakon sastanka koji je održan u utorak.


HLK ocjenjuje kako bi se predloženim izmjenama i dopunama zakona značajno narušio odnos liječnik - pacijent koji se temelji na povjerljivost te ističu kako ne postoji slična praksa u većini država Europske unije. 


- Ako će konačna verzija zakona sadržavati ne samo obvezu liječnika obiteljske medicine da prijavljuju promjenu zdravstvenog stanja nego i njihovu prekršajnu odgovornost, HLK će zatražiti preispitivanje ustavnosti navedenog zakona na Ustavnom sudu, navodi se u priopćenju.


Dodaje se kako je na sastanku s predstavnicima Ministarstva zdravstva i MUP-a istaknuto i da će odredbe Zakona o sigurnosti prometa biti nemoguće primijeniti prije stupanja na snagu svih podzakonskih akata tj. pravilnika koji detaljno razrađuju materiju iz zakona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!