14:02 / 04.10.2021.

Autor: Hina/HRT

HLK: Prosvjedi kod bolnica narušavaju mir bolesnicima

Pacijent u bolnici

Pacijent u bolnici

Foto: Ilustracija / Pixabay

Hrvatska liječnička komora (HLK) priopćila je u ponedjeljak da podržava uvođenje COVID potvrda u zdravstveni sustav kao mjeru koja će pridonijeti sigurnosti bolesnika i ocijenila kako prosvjedi u bolnicama ili oko njih narušavaju mir nužan bolesnicima u njihovu liječenju.


Komora smatra da svim zaposlenicima u zdravstvu zdravlje i sigurnost bolesnika trebaju biti na prvom mjestu. Liječnici su cijepljeni u izuzetno visokom broju, a kada se cijepljenim liječnicima pribroje oni koji su stekli imunitet preboljenjem, dolazimo do vrlo visokog postotka od preko 95 posto, ističe HLK.


U Komori su uvjereni da će rijetki liječnici, kao i manjina drugih zdravstvenih djelatnika, koji nisu preboljeli covid i još se nisu cijepili, obaviti redovito tjedno testiranje u skladu s važećom uputom.


Ističu kako svi zdravstveni djelatnici u svojem radu svakodnevno provode niz mjera sprječavanja infekcija unutar zdravstvenog sustava, koje se temelje na Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i Pravilniku o sprječavanju bolničkih infekcija.


Redovito testiranje dio je tih mjera i njegovo neprovođenje izravno šteti sigurnosti i zdravlju pacijenata i kolega, upozorava HLK.


- Odbijanje redovitog testiranja zdravstvenih djelatnika u vrijeme bujanja pandemije moglo bi se usporediti sa zdravstvenim djelatnicima u operacijskoj dvorani koji za vrijeme operacije ne žele staviti rukavice i masku. I za odbijanje testiranja, kao i za odbijanje rukavica ili maski, ne postoji prihvatljivo opravdanje jer oba izravno štete sigurnosti ljudi o kojima skrbimo - našim bolesnicima, naglašava HLK.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!