HLK traži razrješenje Gordana Lauca iz Znanstvenog savjeta Vlade RH

24.09.2021.

19:16

Autor: T.V./HRT

Gordan Lauc

Gordan Lauc

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Hrvatska liječnička komora još krajem srpnja zatražila je od predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, da razriješi prof.dr.sc. Gordana Lauca, molekularnog biologa, s mjesta člana Znanstvenog savjeta Vlade Republike Hrvatske, a Povjerenstvo HLK-a za javnozdravstvenu djelatnost podnijelo je Časnom sudu HLK-a zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv liječnice Lidije Gajski zbog povrede ugleda liječničke profesije i kršenja odredbi Kodeksa medicinske etike i deontologije. 

Laucevi istupi štete interesu javnog zdravstva

Tijekom pandemije, kada javnost s velikom pozornošću prati istupe i preporuke stručnjaka, znanstvenika i političara, prof. Lauc u javnim istupima uporno iznosi tvrdnje koje omalovažavaju opasnost od bolesti COVID-19 te dovode u pitanje potrebu visoke razine cijepljenosti stanovništva.

Nestručno javno tumačenje problema iz usko medicinskog područja što prof. Lauc sustavno čini, pri tome ne poštujući znanstveno dokazane činjenice, u javnom prostoru proizvodi zbrku, nejasnoće i zbunjuje građane. Njegovi istupi često su destruktivni po interes javnog zdravstva u Hrvatskoj i štete ostvarenju zajedničkog cilja – savladavanju pandemije. Liječnička komora smatra da iznošenje znanstveno neutemeljenih stavova o cijepljenju kao trenutno najvažnijem oružju u borbi s pandemijom, dvojbene izjave te kontradiktorne preporuke građanima uvelike otežavaju postizanje visoke razine cijepljenosti. Kada tako postupa član Znanstvenog savjeta Vlade Republike Hrvatske, onda to postaje institucionalni problem. Prof. Lauc, koji nije liječnik, u svojim istupima dijeli konkretne zdravstvene savjete građanima kao npr. o poželjnosti zaražavanja, što se može tumačiti kao ulazak u područje nadriliječništva, a na što Komoru višekratno upozoravaju njezini članovi, stoji u objašnjenju HLK-a.

Stoga je Hrvatska liječnička komora u srpnju dopisom zatražila od predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića da prof. Lauca razriješi dužnosti člana Znanstvenog savjeta Vlade RH. Takvim bi činom Vlada jasno pokazala, ne samo ograđivanje, nego i osudu navedenog djelovanja, a prof. Lauc u javnom istupanju više ne bi imao legitimitet člana Znanstvenog savjeta Vlade Republike Hrvatske. HLK nije dobila odgovor od Predsjednika Vlade RH na svoj dopis, a prof. Lauc je, nažalost, još uvijek član Znanstvenog savjeta Vlade Republike Hrvatske i nastavlja sa svojim štetnim javnim istupima.

U zadnjih je godinu dana objavljeno više stotina znanstvenih istraživanja o cjepivima protiv COVID-19, koja su dokazala djelotvornost cjepiva. Znanost je usuglašenog stava da cjepiva protiv COVID-19 dokazano značajno smanjuju rizik za teške oblike bolesti kao i za liječenje na respiratoru ili za smrt. Znanstveno je nedvojbeno utvrđeno da njihova primjena donosi neusporedivo veću dobrobit od eventualnih rizika rijetkih nuspojava.

Također, HLK se jasno ograđuje od neznanstvenih stavova pojedinih liječnika u javnosti. Javni istupi tih pojedinaca koji se ne temelje na dokazanim znanstvenim činjenicama su netočni i štetni za interes javnog zdravlja. Oni svojim neodgovornim i nestručnim te neistinitim izjavama i tumačenjima jačaju antivaksersku retoriku i kod dijela građana potiču postojeće strahove i nedoumice vezano uz cijepljenje. Njihovi istupi ruše povjerenje građana u medicinu, liječnike i znanost općenito, a HLK ima dužnost na to ukazati.

Liječnička komora će, kao i do sada, djelovati sukladno svojim ovlastima prema takvim pojedincima i poduzimati mjere koje joj, sukladno zakonskim propisima i internim propisima, stoje na raspolaganju.

Zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv liječnice Gajski

Povjerenstvo HLK-a za javnozdravstvenu djelatnost podnijelo je Časnom sudu HLK-a zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv liječnice Lidije Gajski zbog povrede ugleda liječničke profesije i kršenja odredbi Kodeksa medicinske etike i deontologije. Naime, doktorica Gajski učestalo u javnosti iznosi neistinite izjave o cijepljenju i negira znanstveno dokazane činjenice što nanosi značajnu štetu interesima javnog zdravlja i borbi protiv pandemije.

Nadležna tijela Komore su od liječnika Damira Biloglava i liječnice Alme Demirović zatražila očitovanja o njihovim istupima.

Svako omalovažavanje ozbiljnosti pandemije, banaliziranje same bolesti COVID-19, zagovaranje potrebe ukidanja epidemioloških mjera te dovođenje u pitanje potrebe cijepljenja, izravno otežava borbu s pandemijom i kao rezultat može imati veći broj oboljelih, a posljedično i veći broj umrlih građana od koronavirusa.

Hrvatska liječnička komora podsjeća cjelokupnu javnost da je cijepljenje svjetlo na kraju dugog pandemijskog tunela i nada povratka u normalan život te poziva još jednom sve hrvatske građane, koji nemaju medicinske kontraindikacije, da se što prije cijepe, poručuju iz Hrvatske liječničke komore.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!