HLK: Vladina nastavlja ignorirati liječničke zahtjeve

02.03.2023.

22:28

Autor: HRT/Hina

HLK: Ignoriranje liječničkih zahtjeva

HLK: Ignoriranje liječničkih zahtjeva

Foto: - / SHUTTERSTOCK

Iz Hrvatske liječničke komore (HLK) poručili su kako je današnja odluka Vlade o izmjenama i dopunama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama jasna poruka nastavka ignoriranja liječničkih zahtjeva.


Današnja odluku Vlade o izmjenama i dopunama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama, a koja ponovno ne sadrži izmjene koeficijenata za tri skupine liječnika koje su dogovorene s Ministarstvom zdravstva još lani u kolovozu jasna je poruka nastavka ignoriranja liječničkih zahtjeva, navodi se u priopćenju.

HLK ocjenjuje kako je očito da, za sada, ne postoji politička volja za ispunjenjem liječničkih zahtjeva, a time niti za donošenjem ključnih odluka za održivost javnog zdravstva i ostanak liječnika u Hrvatskoj.

Komora se time referirala na sastanak u kolovozu prošle godine u Ministarstvu zdravstva, kada su liječnicima obećani konkretni rokovi za korekciju koeficijenata.

Hrvatska liječnika komora, Hrvatski liječnički sindikat, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine i Hrvatska udruga bolničkih liječnika tražili su hitno reguliranje postojećeg sustava koeficijenata plaća određenih kategorija liječnika.

Liječničke udruge tražile su da Vlada izjednači koeficijente usmjerenih specijalista s užim specijalistima koji su specijalizirali prema ranijim pravilnicima, izjednačavanje koeficijente liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s liječnicima u bolnicama te da podigne koeficijente specijalizantima.

HLK je u kolovozu prošle godine izvijestila kako je s Ministarstvom dogovoreno da je rok za korekciju koeficijenata za liječnike kraj 2022., tj. da ti troškovi moraju biti planirani u prijedlogu proračuna za 2023. godine. Taj rok je istekao prije više od dva mjeseca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!