HNB tvrdi da nisu korištene povlaštene informacije

19:25 / 13.01.2022.

Autor: Silvana Skučajić/T.V./Dnevnik/HRT

HNB

HNB

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Ne prestaju reakcije na aferu "HNB". Nakon što je prije nekoliko dana otkriveno da su njegovi zaposlenici i dužnosnici trgovali vrijednosnim papirima banaka, za čiji je nadzor zadužen upravo HNB, oglasila se i sama banka. U priopćenju su istaknuli da će aktivno surađivati s Hanfom i drugim državnim institucijama.

Nakon što je HANFA započela nadzor spornih transakcija 40-ak djelatnika i čelnika HNB-a vezano uz zlouporabu povjerljivih informacija, iz Hrvatske narodne banke danas je stiglo priopćenje. 

" ... da su guverner HNB-a Boris Vujčić, zamjenica guvernera Sandra Švaljek i drugi zaposlenici postupali u skladu s propisima i etičkim standardima koji su bili na snazi u vrijeme poduzimanja pojedinih radnji, te da prema dosad poznatim podacima ne postoje čak ni naznake da su koristili neke povlaštene informacije", stoji među ostalim u priopćenju HNB-a.

Ističu da su Boris Vujčić i Sandra Švaljek kupili dionice odnosno obveznice u vrijeme kad Hrvatska nije bila članica Europske unije, a to znači da nisu ni postojali propisi koji su mogli biti prekršeni.

No u Domovinskom pokretu smatraju da ostavke moraju dati.

- Ostavke na sve strane, bez obzira koliko su utemeljene na zakonu i na moguće sudske presude po pitanju radnih odnosa jer jedino tako šaljemo poruku da se ovo u hrvatskom društvu ne tolerira, poručuje Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta.

Slično razmišlja i predsjednik SDP-a.

- To nije prihvatljivo, to nije moralno, to nije zakonito, to nije dopušteno nigdje pa niti u RH, naravno da moramo pričekati nadzor HANF-e, a naravno da moramo vidjeti što se tamo događalo. Onda moramo razgovarati o sljedećem -  nije prihvatljivo da guverner narodne banke kaže da ne zna što rade ljudi koji su zaposleni u HNB-u, naglašava Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Podpredsjednik Vlade također kaže da treba pričekati zaključke saborskog Odbora za financije i HANFA-e.

- Temeljem svega toga naravno kada bude više informacija mislim prije svega relevantna tijela su ta koja trebaju komunicirati takvu određenu temu. Mi u Vladi ne raspolažemo s dovoljno informacija da bi bilo temljem toga donosili nekakav adekvatan sud i konstatirali odnosno komentirali bilo što, ističe Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija.

Na pitanje može li zbog uloge guvernera u ovoj aferi biti ugrožen hrvatski put prema eurozoni odgovara.

- Ne bih išao tako daleko niti takvu vrstu zaključaka donosio, poručio je Marić.

Ministar ponavlja da se Hrvatska drži plana i priprema nove zakone i pravila potrebne za uvođenje eura. Među njima je i pravilo Europske središnje banke da zaposlenici centralnih banaka ne smiju trgovati dionicama i obveznicama banaka na tržištu, koje će HNB primjenjivati od prvog ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!