Počele istrage afere HNB, DORH od Hanfe zatražio rezultate nadzora

12.01.2022.

18:40

Autor: HRT

Guverner HNB Boris Vujčić

Guverner HNB Boris Vujčić

Foto: HTV / HRT

Nakon što je u medijima otkriveno da je posljednjih godina više desetaka zaposlenika HNB-a, među kojima i sadašnji guverner Boris Vujčić te njegova zamjenica Sandra Švaljek, trgovalo vrijednosnim papirima banaka za čiji su nadzor bili zaduženi, otvaraju se istrage. Saborski odbor za financije zatražio je od guvernera očitovanje, Hanfa je pokrenula nadzor, a DORH od Hanfe zatražio njegove rezultate. 

Iz Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu priopćili su kako su Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (HANFA) uputili dopis s traženjem da ih Agencija povratno izvijesti o poduzetim radnjama iz nadležnosti Agencije.

- Budući da je Hanfa objavila priopćenje i informaciju kako je pokrenula nadzor u okviru svog djelokruga radi utvrđenja potpunog činjeničnog stanja nastavno na informacije objavljene na jednom internetskom portalu, državno odvjetništvo zatražilo je dostavu rezultata nadzora po njegovu okončanju kako bi državno odvjetništvo, kao tijelo kaznenog progona, ovisno o rezultatima provedenog nadzora moglo poduzeti zakonom propisane mjere i radnje iz svoje nadležnosti, stoji u priopćenju.

Saborski odbor za financije traži očitovanje guvernera Borisa Vujčića. Grozdana Perić, predsjednica Odbora očekuje da će odgovor dobiti već idući tjedan kad počinje zasjedanje Sabora.

Višemjesečni forenzički posao

Guvener će morati razgovarati i s predstavnicima agencije za nadzor financijskih usluga, koja je pokrenula istragu u ovom slučaju. Bit će to višemjesečni forenzički posao koji će utvrditi je li 40-ak zaposlenika i dužnosnika HNB-a zloupotrijebilo povjerljive informacije.

Povjerstvo za odlučivanje o sukobu intresa zasad neće pokretati postupke

- Prvenstveno radi se o velikom vremenskom odmaku. Tada zakon nije ni bio kakav je sada Zakon o spiječavanju sukoba interesa. Nemamo osnove za postupanje što se tiče druge transakcije odnosno vezano za gospođu Švaljek i 2012. jer ona tada nije bila dužnosnica, kaže predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!