HND: Ministar Beroš zataškava slučaj Matijanić

05.11.2022.

16:30

Autor: HRT/Hina

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

U organizaciji Hrvatskog novinarskog društva, konferencijom za medije u Splitu je danas obilježeno tri mjeseca od smrti novinara Vladimira Matijanića na kojoj je rečeno da ministar zdravstva Vili Beroš taj slučaj "uporno zataškava", a premijer Andrej Plenković "sramotno ignorira".

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko ustvrdio je da je Matijanića "ubila država", odnosno sustav te poručio da neće prestati tražiti ostavku ministra Beroša. Podsjetio je da su peticijom prikupili oko 5.000 potpisa za novu i nezavisnu istragu i da "nikada neće prestati postavljati pitanja". Rekao je i da HND razmišlja o prosvjedu.

- Pozvat ćemo sve koji ne dobivaju zdravstvenu zaštitu koja im je Ustavom zagarantirana. To će biti još jedan čin borbe da doznamo istinu i da se odgovorni kazne. Andrej Plenković je za nas sada odgovorna osoba i svaki dan ostanka ministra Beroša na funkciji je njegova odgovornost...i ponašati se kao premijer svih građana Hrvatske, a ne kao premijer članova i članica HDZ-a, dodao je Zovko te ustvrdio da "Vili Beroš kao personifikacija ove bešćutnosti mora otići".

Da bi rasvijetlili okolnosti smrti novinara Matijanića, iz HND-a su najavili daljnje korake koje će poduzeti i da će nastaviti prozivati odgovorne za neučinkovitost i nepravednost sustava javnog zdravstva, koji bi trebao služiti svima jednako.

Dežulović: Vlado je ubijen iz nehaja, Hrvatska je nehajna država

Novinarka Indexa i Matijanićeva partnerica Andrea Topić je kazala kako je "zdravstveni sustav nula i samo za povlaštene", te da postoji podjela na one koji mogu to priuštiti i na one koji ne mogu. Vlado je, rekla je, bio poštena osoba koja nije htjela ići nepoštenim putem i završio je kako je završio. Smatra da cijeli zdravstveni sustav treba mijenjati iz temelja, kao i da je za to direktno odgovoran premijer, odnosno oni koji ga biraju.

Raniju konferenciju za novinare ministra Beroša, koji je opetovao da u slučaju smrti novinara Vladimira Matijanića, hrvatski zdravstveni sustav nije pogriješio, ocijenila je "sramotnom" i nevjerojatnim udarcem svim Vladinim prijateljima i obitelji.

- Svatko je mogao vidjeti koliko je laži izneseno, pa pozvali su se na medicinsku dokumentaciju i sami rekli da je imala propusta. To je kontradiktorno i nevjerojatno. Iako smo napravili peticiju i od Plenkovića tražili nezavisnu istragu do danas nije učinio ništa, rekla je Topić.

Boris Dežulović rekao je da "Vlado nije ubijen s predumišljajem, već je to klasično ubojstvo iz nehaja". 

- Ovo nije slučajna nego nehajna država. Jednako se nehajno odnosi prema svim resursima i prema građanima. To se zaista može svakome dogoditi. Država ne funkcionira jer je nehajna. Kako covid ne bira žrtve, tako ih ne bira ni Hrvatska. Smrt Vladimira Matijanića u tom je smislu je i simbolički smrt Hrvatske, zaključio je Dežulović.

Novinar portala Index Vladimir Matijanić umro je 5. kolovoza od posljedica zaraze koronavirusom, nakon čega je taj portal objavio potresne snimke njegovih telefonskih razgovora s djelatnicima KBC-a Split, kao i detalje o okolnostima njegove smrti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!