HND peticijom traži novo povjerenstvo za izvide u slučaju Matijanić

15.09.2022.

23:16

Autor: Hina/HRT/V.G.

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

HND je pokrenuo peticiju kojom traže da novo, nezavisno povjerenstvo provede izvide i utvrdi postoje li propusti u radu medicinskih djelatnika i njihovih nadređenih u slučaju smrti novinara Vladimira Matijanića, a zatražili su i smjenu ministra zdravstva Vilija Beroša.

Tražimo smjenu ministra zdravstva Vilija Beroša zbog skandaloznog, sramotnog i neprihvatljivog ponašanja u ovom slučaju, ali i zbog rada i rezultata povjerenstva koje je istraživalo okolnosti smrti kolege Vladimira Matijanića, stoji u priopćenju Hrvatskog novinarskog društva (HND).

Javnost i stručnjaci izrazili su neslaganje s izvidima koje je obavilo povjerenstvo Ministarstva zdravstva, a koje je utvrdilo kako nisu pronađeni nikakvi značajniji propusti. Nakon toga se pojavila sumnja da su članovi tog povjerenstva u direktnom sukobu interesa i da nisu ni smjeli biti dio te komisije jer već rade za Ministarstvo zdravstva čije bi eventualne propuste sada ovdje trebali utvrđivati i ispitivati, navode u priopćenju.

- Apeliramo na premijera da se provede temeljita, ali ova put neovisna istraga u kojoj se neće samo 'gledati dokumentacija' i podmetati laži, nego će se ispitati živi svjedoci i sve strane ove priče. Nevjerojatno je da nitko ne želi prihvatiti odgovornost za smrt kolege Matijanića, za kojeg je činjenično utvrđeno da, u četiri dana, ne samo da nije dobio adekvatnu medicinsku skrb, nego nije dobio niti zdravstveni pregled, poručili su iz HND-a.

Naime, Stručno povjerenstvo resornog ministarstva izvijestilo je 24. kolovoza kako u slučaju novinara Vladimira Matijanića, koji je umro 5. kolovoza, nije bilo stručnih propusta, a naglasili su i da je njegova smrt bila posljedica nepredvidivog, odnosno brzonapredujućeg tijeka upalne bolesti srčanog mišića i plućnih promjena kao komplikacija osnovne bolesti covida-19.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!