Inspekcija: Nije bilo značajnijih propusta, uzrok smrti Matijanića COVID i ranije kronične bolesti

24.08.2022.

Zadnja izmjena 20:11

Autor: P.F./HRT

Ministarstvo zdravstva

Ministarstvo zdravstva

Foto: HTV / HRT

U Ministarstvu zdravstva održana je konferencija za novinare na kojoj je iznijet nalaz zdravstvene inspekcije i zaključak stručnog povjerenstva o slučaju preminulog novinara Vladimira Matijanića. Analizom postupka zdravstvenih djelatnika koji su bili uključeni u pružanje medicinske skrbi Matijaniću, nismo uočili značajnih stručnih propusta, rekla je predstavnica Ministarstva zdravstva Mirjana Tadić.

Ministar zdravstva Vili Beroš izrazio je još jednom sućut obitelji Vladimira Matijanića. Rekao je da je odmah po saznanju za događaj naložio nadzor i da se utvrde relevantne činjenice i da na temelju njih donese stručno mišljenje o svim postupanjima tijekom navedenog slučaja.

- Želim napomenuti da je nalaz inspekcije prije ove konferencije dostavljen i obitelji pokojnog Vladimira Matijanića. S nama su i predstavnici institucija koje su uključne u liječenje pokojnika, istaknuo je Beroš.

Na konferenciji su bili i prof. Julije Meštrović, Radmina Majhen Ujeveić, zamjenica ravnatelja Zavoda za Hitnu medicinu, Marko Rađa i Emilija Ugarković, liječnica pokojnog Vladimira Matijanića.

Povjerenstvo u sastavu Ivan Puljiz, Senka Kajčić, Eduard Galić, Venija Cerovečki Nekić, Miroslav Majer, Davor Majer donijelo je zaključak da u postupcima zdravstvenih djelatnika koji su bili uključeni u pružanje medicinske skrbi Matijaniću, nisu uočili značajne stručne propuste, a da je bilo tek nekoliko nepravilnosti.

Ministar Beroš istaknuo je kako u konačnom mišljenju povjerenstva, nije bilo izdvojenih mišljenja.

- Oni su tijekom svoga rada sagledavali, konzultirali literaturu, možda nekada konfrontirali mišljenja, ali na kraju je ovo stručno mišljenje usuglašenje, rekao je.

Tadić: Nismo uočili značajnije stručne propuste

Nalaz zdravstvene inspekcije predstavila je Mirjana Tadić, voditeljica službe u samostalnom sektoru za inspekcije u zdravstvu u Ministarstvu zdravstva.

Analizom postupka zdravstvenih djelatnika koji su bili uključeni u pružanje medicinske skrbi Matijaniću, nismo uočili značajnih stručnih propusta, rekla je.

Predstavila je nalaz zdravstvene inspekcije o smrti novinara Matijanića koji je preminuo 5. kolovoza, navodeći kako je smrtni ishod bio posljedica nepredvidivog, odnosno brzonapredujućeg tijeka upalne bolesti srčanog mišića i plućnih promjena kao komplikacija osnovne bolesti COVID-a 19.

- Vezano za obavijest o smrti  pokojnog Vladimira Matijanića, odmah po saznanju zdravstvena inspekcija objavila je zdravstveno-inspekciji nadzore u KBC-u Split, Zavodu za Hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije i ordinaciji obiteljske medicine i privatnoj ordinaciji interne medicine, rekla je.

Dodala je kako su obradili ranije zdravstveno stanje Matijanića.

- Pokojni je bolovao od više bolesti (Sorgenov sindrom, blagi polimiozitis, uz intersticijsku bolest pluća, a postavljena je i sumnja na sarkoidozu koja nije potvrđena) . Nije se redovito kontrolirao. Pacijenti imaju veći rizik od teškog oblika i smrti ako dobiju COVID-19, navela je. 

- Liječnica obiteljske medicine preporučila je cijepljenje i zakazala cijepljenje. Pacijent je samoinicijativno konzultirao privatnu imunologinju koja mu je savjetovala da prolongira cijepljenje na 3-4 tjedna nakon započinjanja imunomodulacijske terapije. Nakon toga nije uzimao terapiju i nije se javio za cijepljenje niti je komunicirao s kliničkim imunologom reumatologom sve do srpnja 2022. godine, istaknula je Tadić.

- Pacijent je započeo terapiju niskom dozom glukokortikoida u vrijeme bolesti COVID-19, što nije značajno moglo utjecati na tijek bolesti. Necijepljenje protiv COVID-a 19 koje mu je jasno preporučila liječnica obiteljske medicine dodatno povećava rizik nepovoljnog ishoda u bolesnika s kroničnim sistemskim autoimunim bolestima, rekla je Tadić.

Govorila je i o tijeku samog medicinskog zbrinjavanja pokojnog Matijanića.

- Dana 2. kolovoza 2022. pregledan je na hitnom prijemu Klinke za infektologiju KBC-a Split radi povišene temperature, povremenog kašlja i pozitivnog kućnog BAT testa. Učinila se obrada te je pušten na kućnu njegu zbog nepostojanja indikacije za hospitalizaciju uz dane preporuke. Provedene su mjere i postupci sukladno težini bolesti i pravilima struke, osim što ga je pregledala specijalizantica infektologije uz telefonsku konzultaciju specijalista infektologa. Prilikom korištenja primarne zaštite medicine zaključujemo da su svi postupci, upute i komunikacija bili po pravilima struke, istaknula je Tadić.

Dodala je kako je uvidom u medicinsku dokumentaciju utvrđeno kako izabrana obiteljska liječnica cijelo vrijeme osigurava dostupnost i liječničke skrbi te adekvatne savjete koji uključuju preporuke i termin cijepljenja.

- U epizodi akutne bolesti COVID-19 obiteljske liječnica temeljem višekratnih konzultacija s pacijentom tijekom 3. i 4. kolovoza 2022. prepoznaje rizik na mogući razvoj težeg oblika bolesti te 3. kolovoza izdaje uputnicu za pregled na hitnom infektološkom prijemu uz danu uputu da u svakom trenutku može otići u hitnu infektološku ambulantu ako ima izražene simptome, kazala je Tadić.

- Dana 5. kolovoza 2022. pacijent telefonski kontaktira dispečera Hitne te je pravovremena intervenciju upućen tim T1, s liječnikom, prema izmjerenim parametrima nije bilo razloga za prijevoz u zdravstvenu ustanovu. Istog dana tijekom druge intervencije pacijent je bio tijekom lošeg stanja. Unatoč provedenim mjerama dolazi do smrtnog ishoda, navela je.

Smrt je utvrđena od strane ovlaštene mrtvozornice koja je naložila obdukciju koja je učinjena u KBC-u Split. Utvrđena je proceduralna nepravilnost u provođenju obdukcije, s obzirom na to da je obdukciju trebao provesti specijalist sudske medicine, rekla je.

Tadić je pročitala i zaključak nalaza:

- Analizom postupaka zdravstvenih djelatnika koji su bili uključeni u pružanje medicinske skrbi pacijentu nismo uočili značajnijih stručnih propusta. Skup dvaju akutnih upalnih zbivanja vitalnih organa: srca i pluća, doveo je kod pacijenta do rapidnog pogoršanja srčane i dišne funkcije koja je rezultirala kardiorespiratornim arestom, pri čemu brzina kliničkog urušavanja stanja pacijenta govori da je kod njega bila ključna uloga brzonapredujućeg razvoja miokarditisa koji je doveo do smrti mehanizmom maligne aritmije, što može nastupiti u iznimno kratkom vremenskom periodu. Smrtni ishod bio je posljedica nepredvidljivog odnosno brzonapredujućeg tijeka upalne bolesti srčanog mišića i plućnih promjena kao komplikacije osnovne bolesti COVID-19.

- Iz opsega komunikacije za zdravstvenim djelatnicima i poduzetih aktivnosti u okviru javnozdravstvenog sustava prisutna je visoka razina dostupnosti zdravstvene zaštite, kako i primarne, tako i bolničke. U toj komunikaciji, koja u dijelu nadilazi uobičajeni opseg, vidljiv je i vremenski kontinuitet opisane dostupnosti, rekla je.

- Cjelokupni predmet bit će upućen Hrvatskoj liječničkoj komori na eventualno daljnje postupanje kao i Općinskom državnom odvjetništvu Republike Hrvatske u Splitu na njihovo prethodno traženje, rekla je na kraju Tadić.

Dvosatna konferencija za medije

Postavljajući pitanja o tijeku Matijanićevog medicinskog zbrinjavanja, koje je postalo dostupno javnosti i dijelom zbog objavljenih snimljenih razgovora s medicinskih osobljem (liječnikom i medicinskom sestrom), novinari su tijekom dvosatne konferencije za medije članove Povjerenstva pitali zašto mu, od 2. do 5. kolovoza kada je umro, nisu obavljene pretrage poput snimke pluća i srca.

Zanimalo ih je i kako to da nitko, uz prethodne dijagnoze, nije posumnjao na teži tijek bolesti, kako to da ga 5. kolovoza tim hitne pomoći nije odveo u bolnicu, iako je sat i pol nakon njihovog posjeta, preminuo.

Voditelj Dnevne bolnice za kliničku imunologiju i reumatologiju KBC Zagreb Miroslav Mayer istaknuo je kako je Matijanić, po prvom pregledu na hitnoj infektologiji, imao blagu kliničku sliku, ali i da mu tada nisu rađene pretrage poput slikanja pluća i srca.

- On je došao na infektologiju, imao je blagu kliničku sliku i bolest je trajala 12 sati. Ekstremno je mala šansa da bi se moglo po nalazima prepoznati rizik; meni je žao što tada nije učinjen rendgen srca i pluća, ali ako je epidemija covida i dolazi nam 100 i više ljudi na hitni prijem, može se dogoditi da će blaži pacijenti biti pregledani, i reći će se: u slučaju pogoršanja, javite se, rekao je Mayer i istaknuo da je Matijanić tog dana, dobio uputu da se javi na hitnu.

Dodao je kako je Matijanić imao povećan rizik zbog prethodnih bolesti, ali da ne može utvrditi koliko je doktorica na hitnoj mogla imati dostupnu dokumentaciju od ranije.

- Ja mislim da je ključni problem što više nije pregledan u hitnoj infektološkoj ambulanti, a rečeno mu je da se pregleda ako mu se pogoršava stanje, istaknuo je Mayer.

Dodao je da je zbog postojećih bolesti, Matijanić vjerojatno bio kandidat za dobivanje lijeka Paxlovida, kojega Hrvatska još u ovom trenutku nije nabavila jer sudjeluje u centralnoj nabavi putem Europske komisije.

Beroš: Na hitnoj Matijaniću nije indiciran Remdesivir

Ministar Beroš rekao je kako Matijaniću 2. kolovoza, tijekom pregleda na hitnoj, lijek Remdesivir, kojega u tom trenutku nije bilo u KBC-u Split, nije bio indiciran, a zdravstveno osoblje nije provjeravalo njegovu dostupnost. Međutim, istaknuo je da je na razini cijele Hrvatske, lijeka bilo, a da ga je bilo koja zdravstvena ustanova u kojoj ga je ponestalo, mogla nabaviti od druge bolnice.

- Ali lijek nije bio ni indiciran, dakle nitko nije provjeravao dostupnost lijekova, istaknuo je Beroš.

Ministar se osvrnuo i na telefonske pozive koje je Matijanić imao s medicinskim osobljem KBC-a Split, naglasivši da to nije najbolji put ostvarivanja zdravstvene zaštite.

- Da me se krivo ne shvati, ja dosta zahvaljujem liječnicima iz bolničkog sustava i medicinskoj sestri koji su našli vremena razgovarati s pacijentom. Ali to nije najbolji put ostvarivanja zdravstvene zaštite, rekao je Beroš.

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović ponovio je kako je doktorica specijalizantica na hitnom prijemu postupila ispravno, a da u telefonskim razgovorima između dežurnog infektologa i medicinske sestre s Matijanićem, nije bilo stručne greške.

- Još jednom mogu reći da mi je žao zbog ovakvog ishoda smrti. To je ono što nas opterećuje. (...) No, ono što treba naglasiti, i što je naš nadzor zaključio jest da se ne smije donositi zaključak bez kliničkog pregleda pacijenta. I to je nedostajalo. U tim razgovorima je zaključeno da netko morao pacijenta pregledati, poručio je Meštrović.

Infektolog Ivan Puljiz također je istaknuo da nije uobičajena praksa da se trijaža pacijenata obavlja preko telefona, te napomenuo da je i specijalizantica s hitne obavijestila Matijanića da dođe na pregled u slučaju pogoršanja, ali i da mu je njegova obiteljska liječnica izdala uputnicu za prijem na Hitni infektološki odjel.

- Hitni infektološki prijem mu je bio otvoren, mogao je doći, nije trebao čekati ni drugi ni treći dan, niti telefonske razgovore. Lako je biti general poslije bitke. On nije trebao dozvolu doktora da dođe. Mogao je doći, on nije trebao potvrdu doktora, dođi. Nitko ga ne bi odbio da je došao. Njemu vrata hitnog prijema nisu bila zatvora, poručio je Puljiz.

No, na pitanje zašto ga uz tu naznaku i uputnicu liječnice za Hitni infektološki prijem, tamo nije odveo niti tim T1 na dan njegove smrti, članica povjerenstva Senka Kajčić istaknula je kako je to bila procjena liječnice iz tima.

- Prema izmjerenim parametrima i statusu, procijenila je da u tom trenutku nema indikacija za transportom u Hitnu medicinsku službu. Pacijenta je fizički pregledala, poslušala je srce, pluća i izmjerila osnovne vitalne parametre, rekla je Kajčić opisujući nalaze pregleda koji se dogodio oko sat i pol prije Matijanićeve smrti.

Obiteljska liječnica Emilija Ugarković istaknula je da se s Matijanićem čula, što telefonski što preko elektronske pošte, nekoliko puta, te da mu je izdala uputnicu za odlazak na Hitni infektološki prijem.

Priopćenje Ministarstva zdravstva o zdravstveno-inspekcijskom nadzoru:

U priopćenju se navodi kako je uzrok smrti Vladimira Matijanića više istovremenih kroničnih i akutne bolesti uzrokovane infekcijom COVID-19.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Vladimir Matijanić preminuo je zbog preklapanja komplikacija virusne bolesti COVID-19, postojanja ranijih kroničnih sistemskih, autoimunih bolesti i nekontinuirane terapije za ranije bolesti, što je potvrđeno obdukcijskim nalazom. Stručno povjerenstvo sastavljeno od šest liječnika različitih specijalnosti u svom stručnom mišljenju analiziralo je cjelokupno medicinsko postupanje koje će biti u cijelosti predstavljeno javnosti te u zaključku navodi da je smrtni ishod posljedica brzo napredujućeg i nepredvidljivog tijeka upalne virusne bolesti srčanog mišića i plućnih promjena kao komplikacije osnovne bolesti COVID-19 u slučaju bolesnika koji usprkos preporuci liječnice obiteljske medicine nije bio cijepljen. Zdravstveno-inspekcijski nadzor pokazao je određene nepravilnosti u postupanju zdravstvenih djelatnika koji su bili izravno uključeni u pružanje medicinske skrbi pacijentu, priopćeno je iz Ministarstva zdravstva.

Sagledavanjem cjelokupnog događaja od strane Zdravstvene inspekcije i stručnog povjerenstva, utvrđeno je da je javnozdravstveni sustav bio dostupan pacijentu na svim razinama zdravstvene zaštite, ali uočene su sljedeće nepravilnosti: pregled pacijenta Vladimira Matijanića na Hitnom infektološkom prijemu KBC-a Split 2. kolovoza 2022. godine nije učinjen u potpunosti s pravilnikom; medicinska dokumentacija sačinjena tijekom ili nakon druge intervencije tima T1 Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije bila je nepotpuna; obdukcija pokojnog Vladimira Matijanića provedena je uz proceduralne nepravilnosti, iako iste nisu imale negativne učinke na sagledavanje i analizu predmetne situacije.

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva je, kao samostalno i neovisno tijelo, temeljito provela nadzor sukladno profesionalnim standardima struke. U predmetnom postupku detaljno je analizirana cjelokupna medicinska dokumentacija preminulog Vladimira Matijanića te su obavljeni razgovori sa svim dionicima uključenima u pružanje zdravstvene zaštite preminulom pacijentu. U sklopu postupka nadzora, Zdravstvena inspekcija imenovala je Stručno povjerenstvo, koje je u svom stručnom mišljenju utvrdilo da je preminulom Vladimiru Matijaniću 2020. godine dijagnosticirana kronična sistemska, autoimuna bolest za koju on, prema njegovim vlastitim izjavama i navodima njegove liječnice obiteljske medicine, nije uzimao propisanu terapiju, što je utjecalo na njegovo cjelokupno zdravstveno stanje.

Utvrđeno je i da, unatoč jasnoj uputi liječnice obiteljske medicine te osiguranom terminu za cijepljenje protiv SARS-CoV-2, pacijent nije bio cijepljen. Na temelju dokumentacije dostupne Zdravstvenoj inspekciji nije bilo moguće ispitati ulogu privatne specijalistice imunologije i reumatologije u davanju preporuke za cijepljenje.

Zaraza virusom COVID-19 utvrđena je kućnim brzim antigenskim testom, te je potvrđena prilikom pregleda u Hitnom prijemu Klinike za infektologiju KBC-a Split 2. kolovoza 2022. godine.

Iz medicinske dokumentacije sačinjene tijekom pregleda u KBC-u Split 2. kolovoza 2022. godine proizlazi da je pacijent dobrog općeg stanja, hemodinamski stabilan i respiratorno suficijentan te uredne saturacije kisika, otpušten na kućnu njegu uz preporuku kontrole kod nadležnog liječnika obiteljske medicine te ponovnog dolaska u bolnicu ukoliko se zdravstveno stanje pogorša.

Iz niza telefonskih razgovora i prepiske putem elektroničke pošte s liječnicom obiteljske medicine dana 3. i 4. kolovoza 2022. godine, vidljivo je da mu je liječnica napisala da u svakom trenutku može otići u hitnu infektološku ambulantu ako ima izražene simptome. Osim preporuka koje se primjenjuju u slučajevima oboljenja od koronavirusa, dana 3. kolovoza 2022. godine izdana je i uputnica za hitni infektološki prijem.

U telefonskom kontaktu s dežurnim liječnikom infektologom u KBC-u Split 4. kolovoza 2022. godine, kao i dan kasnije s medicinskom sestrom iste ustanove, preminuli Vladimir Matijanić dobiva savjete u kojim slučajevima se treba javiti na Hitni infektološki prijem KBC-a Split.

Intervencije Hitne medicinske službe Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije obavljene su u domu pacijenta u dva navrata 5. kolovoza 2022. godine, u 13.06 i 14.30 sati. Prilikom prve intervencije, prema evidentiranim podacima o stanju pacijenta, procjena ordinirajuće liječnice je bila da nema potrebe za transportom na hitni bolnički prijem, što stručno povjerenstvo temeljem medicinskih podataka smatra primjerenim. Prilikom druge intervencije, zbog rapidno pogoršanog zdravstvenog stanja, prilikom priprema za transport u bolnicu došlo je do naglog pogoršanja zdravstvenog stanja pacijenta te iznenadnog smrtnog ishoda.

Uvidom u nalaz obdukcije, smrtni ishod bio je posljedica brzonapredujućeg i nepredvidljivog tijeka upalne virusne bolesti srčanog mišića i plućnih promjena kao komplikacije osnovne bolesti COVID-19. Brzina kliničkog urušavanja stanja pacijenta govori da je kod njega bila ključna uloga miokarditisa koji je doveo do smrti mehanizmom maligne aritmije, što može nastupiti u iznimno kratkom vremenskom periodu.

Cjelokupni predmet bit će upućen Hrvatskoj liječničkoj komori na daljnje postupanje kako bi se utvrdilo jesu li i u kojoj mjeri postupci, na čiji izostanak ili manjkavost ukazuje Zdravstvena inspekcija, mogli imati utjecaja na tijek medicinskog zbrinjavanja i liječenja pokojnog Vladimira Matijanića. Isto tako, rezultati i nalazi Zdravstvene inspekcije ustupaju se i Općinskom državnom odvjetništvu Republike Hrvatske u Splitu na njihovo prethodno traženje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!