HNS iskazao bezrezervnu podršku Modriću i Lovrenu

30.06.2023.

20:03

Autor: Marin Ćurić/Dnevnik/HRT/B.B.B.

Luka Modrić na suđenju Zdravku Mamiću

Luka Modrić na suđenju Zdravku Mamiću

Foto: HTV / HRT

Ne stišavaju se reakcije na podizanje optužnice protiv Luke Modrića i Dejana Lovrena za davanje lažnog iskaza u kaznenom predmetu protiv Zdravka Mamića. Iznenađenja ne nedostaje, pogotovo zbog toga što je optužnica protiv dvojice nogometaša već jednom odbijena. Reagirao je i HNS dajući im bezrezervnu podršku. 

Na suđenju prije šest godina Luka Modrić promijenio je iskaz koji je dao tijekom ispitivanja u USKOK-u godinu prije. Na svjedočenju nije se mogao sjetiti mnogih pojedinosti u vezi s podjelom novca. 

- Pa ne mogu se sjetiti, to je bilo jako davno. Takav je bio dogovor između mene i kluba, a sad tko je potakao to, ne mogu se sjetiti iskreno, rekao je Modrić.

Dejan Lovren
objasnio je promjenu iskaza time što su se na ispitivanju prema njemu ružno odnosili.

- Meni je kćerka bila, kao prvo, na operacijskom stolu. Oni su me izvukli iz bolnice, došao sam privatnim letom u Zagreb, nisam igrao utakmicu, bio 6 sati na ispitivanju, iskreno, meni uopće mozak u tom trenutku nije funkcionirao, rekao je tada Lovren.

Zbog promjena iskaza Lovrena i Modrića tada se teretilo i za pogodovanje Zdravku Mamiću. No tu je optužnicu zagrebački sud odbacio 2018. godine. Novu optužnicu odvjetnica Luke Modrića još nije primila. Smatra da se o istom ne može dvaput raspravljati.

- Smatramo da je to presuđena stvar i da Državno odvjetništvo nije u pravu kad podnosi optužnicu ponovo o stvari o kojoj je već pravno riješeno, dodala je Laura Valković, odvjetnica Luke Modrića.

Reakcija struke i HNS-a


U Državnom odvjetništvu danas tišina. Pravni stručnjak objašnjava što bi mogao biti ključ za ponovno podizanje optužnice.

Tumači da treba razlikovati osnovanu sumnju na početku istrage od one na njezinu završetku. 

- Kada je državni odvjetnik na temelju dokaza koje je prikupio tijekom istrage odlučio podići optužnicu vjerujući da ima dovoljno dokaza za osnovanu sumnju da je počinjeno kazneno djelo, rekao je dr. sc. Ante Novokmet, s Katedre kaznenopravnih znanosti Pravnog fakulteta u Osijeku.

Reagirao je i Hrvatski nogometni savez izražavajući punu podršku dvojici vatrenih i najavljujući pomoć.

- Hrvatski nogometni savez u potpunosti poštuje neovisnost pravosudnih tijela te očekujemo da u svom djelovanju budu jednako pravedni prema svim državljanima Republike Hrvatske, neovisno o imenu i prezimenu. Kao osvajači srebrne i brončane medalje na FIFA svjetskim prvenstvima, igrački i ljudski predvodnici ekipe koja je proslavila hrvatski nogomet i državu, Luka Modrić i Dejan Lovren ne zaslužuju poseban tretman hrvatskog pravosuđa. No, zaslužuju pravedan i ravnopravan odnos te pravnu sigurnost, rekli su iz saveza.

A Optužno vijeće Općinskog suda u Osijeku odlučit će hoće li optužnicu za davanje lažnog iskaza prihvatiti ili odbiti, kao što su već prije učinili njihovi zagrebački kolege.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!