Modrić i Lovren optuženi za davanje lažnog iskaza

29.06.2023.

Zadnja izmjena 19:57

Autor: R.S./T.V./Dnevnik/HRT

Luka Modrić i Dejan Lovren

Luka Modrić i Dejan Lovren

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Zbog sumnje u davanje lažnog iskaza na prvom suđenju Zdravku Mamiću i ostalima za izvlačenje novca iz NK Dinama, osječko Općinsko državno odvjetništvo je pred osječkim Općinskim sudom u Osijeku, ne navodeći imena - podignulo optužnice protiv kapetana hrvatske nogometne reprezentacije Luke Modrića i bivšeg reprezentativca Dejana Lovrena.

Podsjetimo, Modrić i Lovren već su jednom bili optuženi u tom slučaju, no te optužnice su odbačene jer je sud smatrao da su preuranjene.

- Čini se da je upravo tako. Hrvatski su nogometaši svojevremeno ovdje bili na klupi za svjedoke, no i tada je tužiteljstvo tvrdilo da su lagali. To su temeljili na tome da su tijekom glavne rasprave davali potpuno drugačije iskaze nego tijekom istrage i to nisu znali nekako objasniti. 2017. godine pred sudom Luka Modrić je rekao da se prijašnjeg iskaza uopće ni ne sjeća. Zbog svega toga je prvi put podignuta optužnica protiv njih dvojice koja je potom na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu odbačena kao neosnovana bez dovoljnog stupnja sumnje, iz Osijeka je u središnji Dnevnik HTV-a javila Melita Homa.

- U međuvremenu se događalo suđenje Mamićima, došlo je do osuđujuće presude koju je 2021. potvrdio Vrhovni sud i u obrazloženju te presude je stajalo da su i Lovren i Modrić pogodovali svojim iskazima obrani Zdravka Mamića. Sve to je dalo odriješene ruke Državnom odvjetništvu upravo za podizanje ove nove optužnice za lažno iskazivanje. Potvrdi li se ova optužnica protiv Lovrena i Modrića oni bi se umjesto na klupi za svjedoke mogli naći pred sudom kao optuženici, a za lažno iskazivanje se može dobiti kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina, javila je Homa.

Priopćenje prenosimo u cijelosti: 

"Prvog okrivljenika (1989.) se tereti da je počinio navedeno kazneno djelo 1. rujna 2017., na Županijskom sudu u Osijeku; tijekom rasprave u kaznenom predmetu protiv četvorice okrivljenika zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 1. i 2. KZ/11; iako ga je raspravni sudac upozorio da je dužan iznositi istinu i da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo.

Tereti ga se da je svjesno neistinito iskazao kako je aneks ugovora o profesionalnom igranju potpisao nedugo nakon potpisivanja svog ugovora o profesionalnom igranju s matičnim klubom iako je znao da to ne odgovara istini. Okrivljenika se tereti da je svjesno neistinito iskazao kako je vlastoručno potpisao tri dopisa (dopisi upućeni matičnom klubu u kojima se u njegovo ime traži isplata određenog postotka transfernog obeštećenja i sadrže potpis s njegovim imenom), kao i da je neistinito iskazao da je tih dana bio u Hrvatskoj i da je osobno otvorio posebni račun u banci u Zagrebu te da je na dan uplate novca, osobno proslijedio taj novac na bankovni račun treće osobe, iako je bio svjestan da je u to vrijeme bio u Francuskoj

Drugog okrivljenika (1985.) se tereti da je počinio navedeno kazneno djelo 13. lipnja 2017., na Županijskom sudu u Osijeku; tijekom rasprave u kaznenom predmetu protiv četvorice okrivljenika zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 1. i 2. KZ/11; iako ga je raspravni sudac upozorio da je dužan iznositi istinu i da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo.

Tereti ga se da je svjesno neistinito iskazao da je anekse ugovora o profesionalnom igranju (regulirana podjela transfernog obeštećenja između njega i matičnog kluba) potpisivao svaki put kada bi produžavao profesionalni ugovor te da je te anekse ponovno potpisao nakon odlaska iz matičnog kluba. Tereti ga se da je znao kako to ne odgovara istini jer je navedene anekse ugovora potpisao kada je napustio matični klub.

Okrivljenika se tereti da je, prilikom predočenja mu dijela zapisnika o njegovom ispitivanju tijekom istrage, svjesno neistinito iskazao kako je iznoseći iskaz tijekom istrage mislio samo na reguliranje njegovog građanskopravnog odnosa s trećom osobom i kako nije tijekom istrage iskazao da je anekse ugovora s matičnim klubom potpisao naknadno, iako je bio svjestan da to nije istina."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!