08:08 / 04.10.2018.

Autor: I.M./P.F./Hina

Hoće li novi zakon o poljoprivredi oplemeniti hrvatsko selo?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Novi zakon o poljoprivredi, koji je predložila Vlada, a čiji su ciljevi održivi razvoj poljoprivrede, načela opće sigurnosti hrane i očuvanje prirodnih poljoprivrednih resursa, tema je o kojoj se raspravljalo u Saboru.
Raspravu o prijedlogu Zakona o poljoprivredi oporba je iskoristila da upozori na sve probleme hrvatske poljoprivrede, zamjerala je nedostatku vizije i strategije, upozoravala na ogroman uvoz poljoprivrednih proizvoda i nezainteresiranost za upis na agronomski fakultet. Iz redova vladajućih moglo čuti kako je upravo aktualno Ministarstvo poljoprivrede oplemenilo hrvatsko selo.

Ako je poljoprivreda strateška grana RH, zašto onda nemamo strategiju razvoja poljoprivrede ili i dalje ostaje strategija 'uvezimo što više i uništimo domaću proizvodnju', pitao se HSS-ov Davor Vlaović.

Anka Mrak Taritaš
uvjerena je kako je u Hrvatskoj poljoprivreda tek deklarativno važna. Zamjera jer, kaže, Hrvatska nema poljoprivredne strategije, a puno više zemljišta dato je prirodi da radi, a nije radio čovjek.

Nitko nije napravio strategiju hrvatske poljoprivrede, a govorimo da nam je ona strateška grana, zamjerao je i SDP-ovac Alen Prelec dodavši kako preko 50 posto proizvoda uvozimo.

Ako nam je poljoprivreda strateška grana onda bi se svi trebali zapitati zašto imamo ogromnu količinu neobrađenog poljoprivrednog zemljišta i ogroman uvoz nekvalitetnih poljoprivrednih proizvoda, složio se i IDS-ov Giovanni Sponza.

Tolušić: Ako se netko bori za OPG-ove onda je to ova Vlada

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji se u Saboru pojavio nakon stanke koju je zatražio Most nezadovoljan što tako važan zakon predstavlja državni tajnik, uvjeravao je u bolji smjer poljoprivrede. Ako se netko bori za OPG-ove onda je to ova Vlada, Ministarstvo i ja osobno na čelu tog Ministarstva. Sve što je rađeno, rađeno je prije svega da se pomogne OPG-ovima, uvjeravao je ministar.

S njim se nije složio 'mostovac' Nikola Grmoja. Imamo situaciju u Neretvi, 50.000 tona mandarina. Čuo sam da ste obećali doći dolje, evo, još uvijek Vas nema, ljudi vas očekuju, žele čuti što Ministarstvo poljoprivrede po tom pitanju poduzima, poručio mu je.

Tolušić se složio da je s mandarinom problem, ali i podsjetio kako je državna tajnica na tjednoj razini u dolini Neretve Moramo se udružiti, moramo tamo napraviti hladnjače. Jedan jedini proizvod ta mandarina, a zašto ju beremo zelenu? (...)  Održali smo sastanke s trgovačkim lancima, s otkupljivačima, ja ne mogu nekome prijetiti da to otkupi i ne mogu određivati cijenu, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!