Hoće li se Pupovac ograditi od usporedbe Hrvatske s NDH?

06.09.2019.

13:06

Autor: D.M./HRT

default error photo
Na sastanku s premijerom bili su Gordan Jandroković, Milorad Pupovac, Boris Milošević, Ivan Vrdoljak, Darinko Kosor i Furio Radin.
U Banskim dvorima održan je sastanak premijera Andreja Plenkovića s predstavnicima stranaka vladajuće većine. Iz Vlade kažu da je riječ o konzultacijama uoči skorašnje sjednice Hrvatskoga sabora, ali da se razgovaralo i o drugim aktualnim temama.

- SDSS: Pupovcu podrška, odluka o koaliciji na Glavnom odboru
- HVIDR-a: Ili Pupovčeva isprika ili raskid koalicije s HDZ-om 

Neslužbeno se doznaje da je od Milorada Pupovca zatraženo da se ogradi od svojih izjava da je Hrvatska faktor nestabilnosti u regiji i usporedbe Hrvatske s NDH.  I da to učini prije početka jesenskog zasjedanja Sabora kako se ta priča ne bi dalje provlačila. Pupovac navodno nije rekao da će to napraviti, ali nije ni odbio tu mogućnost, javila je za Dnevnik HTV-a Dajana Šošić.SDSS je i ranije znao najavljivati mogućnost razvrgavanja koalicije, od čega nije bilo ništa - uostalom takva bi ih odluka izmaknula od odlučivanja o nizu projekata važnih za srpsku manjinu - pa je i ovaj put dojam da stvar ide u pravcu smirivanja situacije. Pupovac bi se trebao još jednom sastati nasamo s premijerom Andrejem Plenkovićem, a početkom idućeg tjedna bi se trebao održati i sastanak glavnog odbora te stranke kako bi zauzeli stajalište oko koalicije.

Novinari su za komentar pitali premijera Andreja Plenkovića koji je u Orašju. Kazao je kako je održan redoviti radni sastanak dijela partnera. Na pitanje je li se Pupovac spreman ispričati kazao je: "Reći ćemo vam kasnije". Premijer je ranije osudio takve izjave te poručio da njegova vlada od početka želi manjine u parlamentarnoj većini te da nikad neće odstupti od politike uključivosti.- Nemam detaljne informacije, međutim mogu poručiti i njemu i premijeru da treba razgovarati. Onoliko puta koliko treba dok se dogovor ne postigne. Odgovorio je tako Milorad Batinić (HNS) na pitanje novinara ima li informacije o tome što je Pupovac rekao na današnjem koalicijskom sastanku.Butković: Dok oni prijete, ja radim

Kako će koalicija odoljeti brojnim izazovima i prijetnjama partnera da bi je mogli napustiti novinari su u Rijeci pitali ministra Olega Butkovića. "Dok oni prijete, ja radim. Koncentriran sam na svoj resor. Činjenica je da ulazimo u posljednju godinu mandata i stabilnost Vlade je bitna radi provođenja reformi i projekata. Mogli bi svi više potegnuti", rekao je Butković dodajući da "nema dojam da je koalicija narušena".Premijer Plenković jučer posljepodne sastao se s predstavnicima HNS-a. Razgovarali su o poreznoj reformi, proračunu, aktualnim političkim temama i o realizaciji i uvođenju kurikularne reforme. Nakon tog sastanka Ivan Vrdoljak izjavio je kako vjeruje da će se ispraviti nepravde u koeficijentima za učitelje i profesore. Plenković je rekao kako je Vlada već mnogo učinila te da će se nastaviti s razgovorima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!