Varaždinci bi, prvi put u povijesti, mogli na referendum. Razlog - bale smeća!

29.11.2022.

17:01

Autor: Danijela Bratić-Herceg/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Zbog bala smeća, Varaždinci bi, mogli na referendum

Zbog bala smeća, Varaždinci bi, mogli na referendum

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Hoće li Varaždinci prvi put u povijesti na referendum? Znat će se to već sutra na sjednici gradskog vijeća na kojoj će gradonačelnik predložiti raspisivanje. Na referendumu bi se građani trebali izjasniti podupiru li zaduženje grada od 120 milijuna kuna za rješavanje sto tisuća tona baliranog otpada. 

Zbor građana varaždinskog 7. mjesnog odbora. Tema - donošenje gradskog proračuna i zaduživanje grada za 120 milijuna kuna te rješavanje baliranog otpada. A onda iznenađenje.

- I ovo rješenje neće biti rješenje ako se neće realizirati. Ali zato će građani ovoga grada odlučiti, ja ću raspisati referendum zajedno s gradskim vijećem i neka oni odluče, rekao je gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj.

Da sutra na gradskom vijeću ne bi "pao" cijeli proračun i stali projekti, Bosilj najavljuje izdvajanje odluke o zaduživanju grada i uvrštavanje prijedloga o referendumu. Pa neka se Varaždinci izjasne žele li zaduživanje grada od 120 milijuna kuna.

Naime, s tim bi iznosom grad trebao sudjelovati u zbrinjavanju bala otpada prema jedinoj ponudi koja je nedavno stigla na javni natječaj i čija je cijena 216 milijuna kuna.   

U raspravu se uključio i bivši djelatnik gradske "Čistoće".

- Inače samo da kažem na početku, ja sam napravio prijavu USKOK-u vezano za ovaj natječaj. Smatram da je ovaj natječaj namješten samo za jednog izvođača, poručio je Robert Briški.

- Vrlo smjelo iznosite optužbe da je ovaj natječaj namješten, to je vrlo ozbiljna optužba i ja vas molim da pazite što radite, jer vidim da pišu čak i neki gradski vijećnici na javnom prostoru da je natječaj namješten. Mislim da to nije u redu i ja kažem - tko ima bilo kakvu sumnju, može predati papire i podići kaznene prijave, dodao je zamjenik varaždinskoga gradonačelnika Miroslav Marković.

Većinu građana više ne zanima ni tko će, ni na koji način, ni po kojoj cijeni riješiti bale koje ih muče već sedamnaest godina.

U svakom slučaju, gradsko vijeće sutra očekuju velike odluke. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!