Evo kako će izgledati nova tvornica Imunološkog u Brezju

15.09.2021.

20:46

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/HRT

Nova tvornica Imunološkog u Brezju

Nova tvornica Imunološkog u Brezju

Foto: HRT / HTV

Nekada ponos, godinama primjer propasti, Imunološki zavod sada preuzima država, a na njihovu vlastitom zemljištu u Brezju pokraj Svete Nedelje izgradit će se nova tvornica vrijedna 100 milijuna eura. Proizvodnju zmijskog antitoksina najavljuju za godinu dana.


Galerija
Tvornica Imunološkog u Brezju , Foto: HRT/HTV
Tvornica Imunološkog u Brezju , Foto: HRT/HTVČeka se početak gradnje nove tvornice, Foto: HRT/HTVTvornica Imunološkog u Brezju , Foto: HRT/HTVTvornica Imunološkog u Brezju , Foto: HRT/HTV

Radi se potpuno novi aneks, a cijeli kompleks za proizvodnju zmijskog antitoksina bit će polumontažnog tipa koji ćemo, nadam se - vrlo brzo sagraditi, objašnjava Vedran Čardžić, ravnatelj Imunološkog zavoda. Modularni objekt trebao bi biti postavljen do kraja ove ili početkom druge godine, a proizvodnja bi trebala početi za godinu dana.

Proizvodnja zmijskog antitoksina stoji 8 godina

- Nije ugodno. Imamo čime, imamo onoga tko to može napraviti - a još uvijek stojimo, kaže Hrvoje Šindler, voditelj Odjela za proizvodnju antiseruma i uzgoj pokusnih životinja.

I ovisimo o uvozu, koji skupo plaćamo - jedna bočica stoji 22 tisuće kuna. Cijenom je šokiran, kaže Šindler. Naglašava kako su u Imunološkome bočicu antitoksina plaćali 'par stotinjak kuna', a dosta su izvozili, konkretno u Tursku.

Samo gram suhog zmijskog otrova stoji 800 eura. Serum interventno uvozimo s pomoću Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Tijekom ove godine je, kaže glasnogovornica HALMED-a Maja Bašić, odobren uvoz 70 doza zmijskog protuotrova francuskog proizvođača i još 40 doza proizvođača iz Srbije.

Hrvoje Šindler

Hrvoje Šindler

Foto: HRT / HTV

Najviše ugriza zmija u priobalju

Zbog zmijskih ugriza na teren izlazi i hitna pomoć. Prema riječima Damira Važanića iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu - godišnje imaju oko 70 intervencija. Najčešći su ugrizi zmija u priobalnom području, i to u Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj i Ličko-senjskoj županiji.

Novu tvornicu u Brezju i početak proizvodnje zaposlenici Imunološkog zavoda godinama željno iščekuju. Do tada 14 zaposlenih u Brezju nastavlja održavati hladni pogon i voditi brigu o zmijama, konjima, ovcama, zamorcima i štakorima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!