Hoće li pacijenti bez dopunskog osiguranja plaćati više?

20.10.2022.

19:40

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik HTV-a/HRT/D.S.

600 000 građana je bez dopunskog osiguranja

600 000 građana je bez dopunskog osiguranja

Foto: Dnevnik / HRT

Jučer su u raspravu pušteni prijedlozi izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju koji su temelj dugo najavljivane zdravstvene reforme. Zdravstvo bi moglo ostati bez 800 milijuna kuna prihoda od duhanskih trošarina, županijske bolnice postat će državne, a pacijenti bez dopunskog zdravstvenog osiguranja liječenje će plaćati dvostruko više.

U Hrvatskoj više od 2,85 milijuna građana ima dopunsko zdravstveno osiguranje preko HZZO-a i drugih osiguravatelja, no 600 000 građana je bez dopunskog osiguranja, pa će u slučaju bolesti plaćati više.


Kirurški zahvati u dnevnoj bolnici s 25 kuna poskupjet će na 33 kune, troškovi bolničke zaštite sa 100 kuna na 134. Maksimalni iznos sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite udvostručuje se s 2000 na 4000 kuna. 


Samo kroz KBC Rijeka mjesečno prođe oko 2500 pacijenata bez dopunskog osiguranja.


- U KBC-u Rijeka od ukupnog broja korisnika usluga je svega 5 posto takvih pacijenata koji sami plaćaju participaciju, odnosno nemaju ugovoren neki vid dopunskog zdravstvenog osiguranja, navodi Nikolina Đuran, pomoćnica ravnatelja za financije KBC-a Rijeka.


U udruzi pacijenata su nezadovoljni, kažu da građani dovoljno izdvajaju iz plaće, a i s dopunskim osiguranjem nisu oslobođeni nadoplata lijekova.


Predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata Jasna Karačić smatra da je to ujedno i način da se dopunsko zdravstveno osiguranje uvede kao obvezno.


U udruzi poslodavaca u zdravstvu kažu, riječ je o dobrom potezu.


- Sasvim sigurno da je to jedna od mjera koja stimulira ulazak i tih građana u sustav zdravstvenog osiguranja s jedne strana, a s druge strane to je dodatni prihod zdravstvenim ustanovama, kaže Dražen Jurković, direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu.


Taj bi prihod mogao ostati u sjeni jedne druge zakonske promjene.


- Ako izgubimo 32 posto trošarina na duhan, onda HZZO ostaje godišnje bez otprilike 1,8 - 2 mlrd. kuna, a tada ova mjera ne da neće biti dovoljna, nego će biti tek kap u moru, upozorava Jurković.  


Javna rasprava trajat će mjesec dana, a izmjene zakona na snagu bi trebale stupiti potkraj ove ili početkom sljedeće godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!