HZZO sanirao dugove, lijekove plaća u roku 95 dana

19.09.2022.

16:59

Autor: T.V./HRT/Hina

Zgrada HZZO-a u Zagrebu

Zgrada HZZO-a u Zagrebu

Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ostvario je ovoga ljeta milijardu kuna više sredstava od doprinosa u odnosu na prošlu godinu pa ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić poručuje da su sanirali dugove i ljekarnama podmiruju obveze u roku 95 dana.

U HZZO-u su Hini u ponedjeljak potvrdili da su u tri ljetna mjeseca - lipnju, srpnju i kolovozu, od doprinosa za zdravstvo uprihodili gotovo 6,8 milijardi kuna, milijardu kuna više nego protekle godine.

- Trenutno je situacija, što se tiče plaćanja HZZO-a ljekarnama i veledrogerijama pozitivna i nema nikakvog paničnog dugovanja, izjavio je Vukelić uoči konferencije o kohezijskim fondovima za jednaku dostupnost zdravstvene zaštite.

Lijekove preko recepta HZZO u ovom trenutku ljekarnama plaća u roku od otprilike 95 dana. Kasnimo oko mjesec dana u odnosu na zakonski rok od 60 dana, kaže ravnatelj.

Dug HZZO-a prema ljekarnama prije godinu dana iznosio je oko 1,7 milijardi kuna, a tada je s Ministarstvom financija i veledrogerijama dogovoreno da će se rokove plaćanja svesti na 120 dana.

- To znači da smo mi sada sanirali dugove, upravo zato što je bila dobra sezona i imamo bolje uplate od doprinosa, rekao je Vukelić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!