'Hod za život' u Brodu, Vinkovcima i Varaždinu

07.05.2022.

12:13

Autor: Sara Badžek/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT/Hina

"Hod za život" u Vinkovcima

"Hod za život" u Vinkovcima

Foto: Ines Milanković / HTV

Pod geslom "Život je zakon", u tri naša grada - Slavonskom Brodu, Vinkovcima i Varaždinu - održan je "Hod za život". Povorke su prošle središtem gradova, a u Varaždinu su poruke poslali i građani na protuprosvjedu pod nazivom "Subota za slobodu".

S otisnutom porukom - Tražimo zakonsku zaštitu života od začeća do prirodne smrti hodalo se u Slavonskom Brodu.

- Želimo hodnjom apelirati na vlast da brine o obiteljima, o ljudima koji žele imati djecu, udomljavati djecu, naglasila je suorganizatorica "Hoda za život" u Slavonskom Brodu Mihaela Maričević.

U Vinkovcima se i zaplesalo.

- Mi smo se došli boriti za ista prava rođenih i nerođenih. Nerođeni nemaju ista prava, mi smo njihov glas, jer njihov se glas ne čuje, poručio je koordinator "Hoda za život" u Vinkovcima Ivan Ćaleta.

- Ja sam se našla u situaciji da su mi rekli - beba vam nije najbolje, mladi ste. Evo, to je dijete, živa zdrava, druga godina, rekla je jedna majka.

A prvi put Hod za život i u Varaždinu.

- Podržavamo ljudski život od začeća i volio bi da bez obzira na to što je bilo u trudnoći da se dijete ipak rodi. Uvijek se može promijeniti na dobro, kazao je jedan gospodin.

Procjenjuje se da se u Slavoniji okupilo više stotina građana. U Varaždinu, njih petstotinjak. Među njima i Željka Markić.

- Četiri medicinska fakulteta na pitanje Ustavnog suda odgovorila su da život počinje začećem, ja se zalažem da se svaki život zaštiti od početka do kraja, istaknula je predsjednica udruge "U ime obitelji" Željka Markić.

Istodobno, na istom mjestu, u Varaždinu je održan i protuprosvjed "Subotom za slobodu".

- Danas smo se okupili na "Suboti za slobodu" da pokažemo da smo solidarni i otvoreni grad, da smo solidarno uz svaku ženu i naravno da je važno da mladi progovaraju o ovakvim temama i jasno pokažu svoj stav, poručila je Lea Labaš, udruga VUK, organizator prosvjeda "Subotom za slobodu".

Svatko ima pravo na izbor, svatko ima pravo na svoje zdravlje, na svoje tijelo, na sve. Poručuju: svaka žena zaslužuje odgovarajuću zdravstvenu skrb i pravo da odlučuje o vlastitom tijelu.


"Hod za život" održat će se subotama u svibnju i lipnju u deset gradova u Hrvatskoj. 

Markić je dodala da joj je jako drago da ovakav skup raste u Hrvatskoj te smatra da je to dobar znak izgradnje kulture života.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!