12:24 / 16.05.2021.

Autor: V.G./Dnevnik/HRT/IMS

Hojski otkrio na što se žale birači: Velika je nervoza između izbornih sudionika

Slaven Hojski

Slaven Hojski

Foto: Dnevnik / HRT

Na nedjeljnim lokalnim izborima, na kojima se biraju općinska i gradska vijeća te županijske skupštine, načelnici i gradonačelnici prijepodne je glasovalo 15, 47 posto birača, gotovo isto kao i 2017. kada ih je glasovalo 15, 98 posto, rekao je Slaven Hojski iz DIP za podnevni Dnevnik HTV-a.

Te je podatke u nedjelju u podne objavilo Državno izborno povjerenstvo, koje će slijedeće podatke o izlaznosti objaviti u 17 sati.  Među županijama, najveći odaziv je u Ličko-senjskoj (21 posto), Dubrovačko-neretvanskoj (19 posto) te Varaždinskoj županiji (17, 4 posto).  Prilično dobar odaziv ima i potresom pogođena Sisačko-moslavačka županija (16, 7 posto).


Od četiri velika grada, najveću izlaznost ima Zagreb (15, 4 posto), Split (14, 4 posto), Osijek (13 posto) i Rijeka (12, 4 posto).

Što se tiče dojava o nepravilnostima, Hojski je rekao da su one najviše vezane uz objave na društvene mreže, objave novih statusa, kršenja izborne šutnje te je naglasio kako je dosta velika nervoza između izbornih sudionika koji se međusobno optužuju.

- Bilo je nekoliko neželjenih SMS-ova, poruka koje stižu. Blokirane su preko HAKOM-a po nalogu DIP-a ti mobiteli. Zasad je to uobičajeno kao svaki izborni dan, ništa što bi iskakalo iz redovitog rada DIP-a i gradskih i općinskih izbornih povjerenstava.

Točne podatke o odazivu osoba koje su u samoizolaciji, rekao je Hojski, znat će se iza 15 sati. S jučerašnjim danom na razini države dobili su 255 prijava od osoba koje su pozitivne na COVID-19, odnosno 477 prijava od osoba koje su u samoizolaciji.

Lokalnu vlast za iduće četiri godine ima pravo birati tri milijuna 660 tisuća birača, a mogu to učiniti na 6. 572 biračka mjesta.

Birači odlučuju tko će ih zastupati u 425 općinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih skupština i skupštini Grada Zagreba. Biraju i svoje općinske načelnike, gradonačelnike i župane, te 70-ak njihovih zamjenika iz redova nacionalnih manjina i desetak iz reda hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina.

Glasovati se može samo u mjestu prebivališta, a ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj, bilo u inozemstvu.

Glasuje se od 7 do 19 sati, do kada traje i izborna šutnja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!