Zagrebačko izborno povjerenstvo: Biračima treba uručiti sva četiri listića

16.05.2021.

11:15

Autor: V.G./HRT/Hina

Glasački listići

Glasački listići

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Izborno povjerenstvo Grada Zagreba pozvalo je u nedjelju biračke odbore da biračima, bez da ih predhodno pitaju, uruče sva četiri listića za glasovanje nakon što su dobili dva prigovora da se birače pitalo hoće li glasati samo za gradonačelnika.

Martina Janković iz Izbornog povjerenstva Grada Zagreba rekla je da su odmah po dojavi poslali SMS svim predsjednicima i potpredsjednicima biračkih odbora u Zagrebu u kojem su ih uputili da biračima uruče sva četiri listića, bez prethodnog pitanja žele li glasati za sve vrste izbora.

Biračke odbore uputili su također da postupe po želji pojedinog birača tek ako izričito naglasi da želi glasati samo za određenu listu.

Zagrebačko Izborno povjerenstvo ujedno je putem medija uputilo birače koji nisu iskoristili pravo glasovanja na sva četiri listića da se mogu vratiti i glasati za preostale liste.

- Ako je netko glasao samo za gradonačelnika ili Gradsku skupštinu može se vratiti i glasati za Vijeće gradskih četvrti i mjesnih odbora", kazala je Janković, ustvrdivši da tim građanima nije uskraćeno pravo glasanja.

U zagrebačkom Izbornom povjerenstvu pretpostavljaju da su pojedini birački odbora možda tako postupali jer su zagrebački izbori specifični s obzirom na to da se, uz lokalne održavaju i mjesni izbori. No, drže da to nije bila masovna pojava niti je bilo zlonamjerno.


DIP: Za prigovore nadležna niža povjerenstva

Unatoč tome što izravno ne provodi lokalne izbore, Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) u nedjelju prijepodne obraćali su se građani, ali i pojedine političke stranke zbog prigovora i upita, pa su iz DIP-a ponovili da su za to nadležna općinska, gradska i županijska povjerenstva.

Povjerenstvo je, kaže glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski, zaprimilo više upita postupaju li birački odbori ispravno kada birača pitaju želi li glasovati za sve vrste izbora ili samo za neku.

Iz Zagreba, gdje se osim gradonačelnika i Gradske skupštine, u nedjelju biraju i vijeća 17 gradskih četvrti i 218 mjesnih odbora, od nekolicine birača stigle su pritužbe da ih se pitalo žele li glasovati samo za gradonačelnika.

DIP ističe da je birački odbor dužan svakom biraču omogućiti da glasuje za onu vrstu izbora za koju je utvrdio da ima pravo, a birač ima pravo odbiti glasovati, tj. preuzeti glasački listić za pojedenu vrstu izbora. To konkretno znači da birač ima pravo odbiti glasovati za, primjerice, vijeće svog mjesnog odbora.

Dakle, ako je birački odbor pitao birača želi li glasovati za sve vrste izbora, time nije postupio pogrešno, niti se ta radnja biračkog odbora može okarakterizirati kao želja biračkog odbora za manipulacijom birača i njegovog biračkog prava, naglašava DIP.

DIP-u pisali i iz Možemo!

DIP-u je pisala i politička stranka, odnosno platforma Možemo, navodeći da je zaprimila niz prijava birača da im sa tri telefonska broja stiže poruka kojom im se sugerira da glasaju za Možemo!.

Ovim putem unaprijed ističemo da naša stranka niti itko iz naše kampanje nema nikakve veze s ovom porukom te ju doživljavamo kao pokušaj da se našu kampanju diskreditira za ometanje izborne šutnje, navodi ta platforma i to pripisuje pokušaju ekstremne desnice.

- Vjerujemo kako je riječ i o pokušaju ekstremne desnice da na taj način pokuša mobilizirati svoje simpatizere, piše stranka koja je svoju prijavu, osim DIP-a proslijedila i HAKOM-u, kako bi se saznalo tko šalje te neprimjerene poruke i lažno se predstavlja.


Zagrebačko povjerenstvo zatražilo blokadu bojeva s kojih su poslani sporni SMS-ovi

ŽZagrebačko Izborno povjerenstvo danas je, slijedom prijave jedne stranke, zatražilo od HAKOM-a da blokira brojeve telefona s kojih su u ime te stranke bile poslane SMS poruke u kojima se birače poziva da izađu na izbore. U gradskom izbornom povjerenstvu kažu da je to jedna ozbiljna pritužba birača i stranaka.

Njima je stranka Možemo! prijavila da su tijekom jutra zaprimili niz prijava birača da im sa četiri telefonska broja stiže poruka kojom se sugerira da glasaju za tu političku platformu, a Povjerenstvo je taj dopis proslijedilo HAKOM-u na daljnje postupanje, uz molbu da blokiraju četiri telefonska broja koja su navedena u prijavi.

U Povjerenstvu kažu da nisu imali drugih većih kršenja izbornih pravila i da izbori teku regularno. No, na nekim mjestima uočeno je da su neki birači zaokruživali svoj izbor grafičkom olovkom zbog čega je povjerenstvo zatražilo da se glasuje kemijskom olovkom, dok su na nekim mjestima članovi biračkih odbora nosili zaštitnu masku ispod nosa.

Najveći odaziv u Donjem Gradu, a najmanji u Donjoj Dubravi

U Zagrebu se do 11,30 sati na izbore odazvalo ukupno 15, 39 posto birača, što je neznatno manje nego na prvom krugu izbora 2017. kad je odaziv do 11,30 15,40 posto.

Najveći odaziv po gradskim četvrtima zabilježen je u Donjem gradu i iznosi 17,27 posto, a najmanji od 13,17 posto u Donjoj Dubravi i u četvrti Pešćenica-Žitnjak gdje je glasovalo 13,72 posto birača.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!