ZG holding: Sanirano puknuće cjevovoda na Ribnjaku i Langovu trgu

28.12.2021.

17:12

Autor: Martina Klaić, Lucija Judnić/Dnevnik/HRT/IMS/B.A.

Sanacija u Ulici Ribnjak

Sanacija u Ulici Ribnjak

Foto: Slavko Midžor / PIXSELL

Novo puknuće cijevi u Zagrebu. Oko 3 sata poslije ponoći stanari Ulice Ribnjak i Langovog trga ostali su bez vode. Na teren su odmah izašle ekipe za sanaciju štete, a kućanstva su se dio dana opskrbljivala vodom iz cisterne. Sanacija je završena u popodnevnim satima. 

U vrijeme jutarnjih gužvi rupa nasred ceste, prometni kolaps, građani bez vode i kućni pragovi puni blata - ponovno je puknula cijev u središtu grada. 


- Tu raskopavaju neku veliku cijev, nama je tu stubište puno blata, sad to ispiremo, bacamo sve van. Nigdje nema vode, nitko ne može reći što je, nitko ne dolazi pomoći, kaže stanar David Bek.


- Kao što vidite, ovo je Ulica Ribnjak, koja je prometno opterećena i, naravno, uvjeti, temperature, promjena, toplo, hladno, i visoki tlakovi, jer je ovo prva zona vodoopskrbe, kaže Josip Majer iz Vodoopskrbe i odvodnje.

Holding: U 12.30 normalizirana vodoopskrba

Zagrebački holding tijekom poslijepodneva se priopćenjem oglasio o puknuću. Ekipe Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o. odmah su pristupile sanaciji te je u 12.30 normalizirana vodoopskrba na predmetnom području. Za vrijeme trajanja radova opskrba vodom na lokaciji kvara bila je osigurana autocisternom. U 13 sati gradilište je predano podružnici Zagrebačke ceste na sanaciju kolnika, koja je izvedena do 15 sati, navode iz Holdinga.


Podružnica Čistoća oprala je sanirani kolnik te je ZET d.o.o. prekontrolirao tramvajsku prugu. U tijeku je normalizacija tramvajskog prometa na linijama 8 i 14 koje ponovno prometuju do Mihaljevca. Uspostavljena je i tramvajska linija 15, a autobusi koji su vozili kao supstitucija na relaciji Kaptol – Mihaljevac povučeni su u garažu, stoji u priopćenju. Iz Holdinga korisnicima zahvaljuju na strpljenju i razumijevanju.

Ne možemo reći da neće biti pucanja novih cijevi s obzirom na stanje infrastrukture

Tomislav Tomašević

Ovo je već peto puknuće cjevovoda u Zagrebu u samo nekoliko mjeseci. Počelo je s cijevi na Selskoj cesti, nekoliko dana poslije u blizini je puknula još jedna. Sredinom prošlog mjeseca najprije nekoliko manjih puknuća na Trešnjevci, a zatim i na Jarunu.


- Ne možemo reći da neće biti pucanja novih cijevi s obzirom na stanje infrastrukture, posebice tamo gdje su prometnice koje još dosta stvaraju pritisak na same cijevi, kao i prometnice gdje prolaze tramvaji ili gdje je veliki automobilski promet, kao na Selskoj, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.


- Kada pukne na jednom mjestu, zbog tih tlakova i međusobne povezanosti onda više niste sigurni gdje sve može puknuti, a puknut će. Da se to ne bi dogodilo, moramo imati plan, rekao je Joško Klisović, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.


A plan postoji. Projekt "Aglomeracija Zagreb", za koji će u idućih osam godina iz europskih fondova stići dvije milijarde kuna, osigurat će modernizaciju mreže. Obnova će, kažu vladajući, trajati desetljećima.


- Te 2 milijarde kuna u sljedećim godinama neće biti dovoljno za sve ono što se nije, nažalost, napravilo u zadnjih dvadeset godina u razvoju infrastrukture Vodoopskrbe i odvodnje u Gradu Zagrebu i zato ćemo morati osiguravati i dodatna sredstva iz proračuna, rekao je Tomašević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!