HP: Nova poštanska marka povodom 10 godina članstva Hrvatske u EU

30.06.2023.

09:21

Autor: HRT/V.G./Hina

Nova poštanska marka

Nova poštanska marka

Foto: Hrvatska pošta / HRT

Hrvatska pošta (HP) pustit će u optjecaj 1. srpnja novu prigodnu poštansku marku u povodu obilježavanja 10 godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji, s motivom crvenih i plavih kvadratića koji su preuzeti s novoga vizualnog identiteta prigodom obljetnice, priopćili su iz HP-a u petak.

Autori prigodne marke su zagrebački dizajneri Marko Šesnić i Goran Turković, dizajn i tehničku pripremu marke, FDC-a i prigodnog žiga napravila je Tana Jeić, a koautorica vizualnog identiteta 10. obljetnice članstva Hrvatske u Europskoj uniji je Hana Vrca.

Nominalna vrijednost marke je 0,47 eura, a izdana je i u arku od 20 maraka. Hrvatska pošta otisnula je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC), stoji u priopćenju.

Hrvatska 1. srpnja obilježava 10 godina članstva u Europskoj uniji.

U desetoj godini članstva, 1. siječnja 2023., ostvarena su dva strateška cilja: ulazak u europodručje i šengenski prostor čime je Hrvatska postala jedna od svega 15 država na svijetu koje su istovremeno članice NATO-a, Europske unije, eurozone i šengenskog prostora slobodnoga kretanja, stoji u tekstu pratećeg letka koji je napisao ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Među ostalim, istaknuto je da su vrijednosti na kojima počiva EU, važnost zajedništva i solidarnosti za koje se Hrvatska kao članica snažno zalaže, posebno istaknuti u današnje vrijeme agresije na Ukrajinu kad su aktualna pitanja sigurnosti i energetske stabilnosti cijelog europskoga kontinenta.

- U suradnji s europskim partnerima Hrvatska nastavlja aktivno sudjelovati u rješavanju političkih, društvenih i gospodarskih izazova s kojima se Europa danas suočava radi postizanja sigurne, pravedne i prosperitetne zajedničke europske budućnosti, stoji u poruci ministra vanjskih poslova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!