Hrebak: Bjelovar leži na geotermalnim potencijalima

07.04.2023.

Zadnja izmjena 16:34

Autor: HRT/I.B./Hina

Bjelovar

Bjelovar

Foto: Dnevnik u podne / HRT

Grad Bjelovar predstavio je u petak studiju svojih geotermalnih potencijala, a gradonačelnik Dario Hrebak tom je prigodom izjavio da taj grad u roku od deset godina može postići punu energetsku neovisnost. 

Bjelovar leži na geotermalnim potencijalima, istaknuo je na konferenciji za novinare bjelovarski gradonačelnik. Na temelju studije, najavio je u idućih nekoliko godina istraživanje od pet do sedam bušotina u gradu i okolnim mjestima. 

Cilj je, kaže Hrebak, da Bjelovar u idućih 10 godina, korištenjem geotermalne i solarne energije postane energetski neovisan grad. Ono što prvo slijedi su radovi u Velikom Korenovu vrijedni 3 i pol milijuna eura.

- Mi očekujemo da ćemo na dubini od 1500 metara naći toplu vodu od 70 stupnjeva kojom ćemo grijati buduće toplice, ako ne toplice, buduću zonu Korenovo, bjelovarski sajam, staklenike itd. Na natječaju - jedan ponuđač - renomirana španjolska tvrtka IPM, podizvođač hrvatska tvrtka Crosco, rekao je bjelovarski gradonačelnik.

- Smatram da je moguće da u roku od deset godina postanemo potpuno energetski neovisni, a tri su stupa na kojima temeljimo tu viziju. Prvi je energetska obnova u sklopu koje vrlo brzo namjeravamo prijaviti 20 gradskih zgrada. Na taj način štedimo energiju. Sljedeći stup je postavljanje solarnih elektrana na one gradske zgrade na kojima ih još nema, što namjeravamo napraviti u sljedećih pet godina, rekao je gradonačelnik i dodao da će sufinancirati i postavljanje solara na privatne zgrade i kuće.


- Geotermalna energija je treći stup, istaknuo je Hrebak i dodao da je gradska uprava zatražila dozvolu da se istraživanja eksploatacijskih polja geotermalnih voda mogu provoditi na cijelome gradskom području.


Na konferenciji za novinare predstavljeni su rezultati istraživanja geotermalnih potencijala, a na projektu koji je trajao pet godina gradska uprava surađivala je s mnogim stručnjacima.


Uz energetsku učinkovitost i solare, Bjelovaru su potrebne još četiri bušotine kako bi bio posve energetski neovisni grad. Jedna od mogućih lokacija je na gradskom nogometnom stadionu, u čijem se bližem krugu nalaze velika naselja, trgovački centri, bolnica, odnosno veliki potrošači koji mogu iskoristiti toplinsku energiju te bušotine, rekao je Hrebak, dodajući da su određene lokacije i za ostale tri geotermalne elektrane.


Konzultant i jedan od autora studije Mladen Škrlec rekao je kako je cilj bio utvrditi geotermalni potencijal grada i provjeriti potencijalne lokacije za izgradnju geotermalnih elektrana.

Cilj studije bio je saznati može li se Bjelovar grijati iz geotermalne elektrane, odnosno koji bi se objekti mogli grijati. Dogovorili smo se da provjerimo lokaciju oko koje se može puno toga napraviti, odnosno puno toga grijati, pa smo odabrali gradski stadion, rekao je Škrlec.


Istaknuo je kako je s geodetima procijenjeno da na prostoru stadiona mogu dobiti lokacijsku dozvolu za izradu bušotine.

- Karte izrađene na temelju seizmičkih profila dale su nam temelj. Mi sada imamo jednu točku i kartu gdje u svakom trenutku možemo locirati od tri do pet bušotina. Mi sada imamo jednu točku i imamo karte gdje možemo locirati 3-5 bušotina po prostoru za geotermalno polje grada Bjelovara, rekao je voditelj izvođenja naftno-rudarskih radova Mladen Škrlec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!