Nižu se reakcije saborskih zastupnika, svi su šokirani Marićevom ostavkom

06.07.2022.

09:47

Autor: M.M./HRT

Tatjana Munužaba iz Sabora i ostavci ministra Marića

Tatjana Munužaba iz Sabora i ostavci ministra Marića

Foto: HTV / HRT

U Saboru je danas glavna tema trebao biti ministar zdravstva Vili Beroš, čiji je opoziv inicirala lijevo-liberalna oporba. No to je palo u drugi plan nakon što je ministar financija Zdravko Marić podnio ostavku na vlastiti zahtjev.

- Početak rasprave o ministri Berošu planiran je oko 15 sati, javila je Tatjana Munižaba za Dnevnik u podnevne iz Sabora. Dodala je kako je sve u drug plan bacio slučaj ostavke ministra Marića jer je Hrvatski sabor zadnja stepenica na kojoj će se riješiti pitanje novog ministra financija.

Munižaba kaže da je reakcija puno, ali isključivo oporbenih jer je saborski HDZ sve prepustio predsjedniku svoje stranke i Vlade, a HDZ-ovi partneri ne žele govoriti do završetka koalicijskog sastanka u Banskim dvorima.  No HSLS-ov Dario Hrebak pristao je jutros govoriti za HTV i kaže da je i on za ostavku čuo iz medija. Slaže se s oporbom - šokirani su i iznenađeni odlaskom ministra financija, najuspješnijeg i najpopularnijeg ministra u HDZ-ovoj Vladi, ali nisu zadovoljni razlozima koje su čuli, žele više, kazala je Munižaba.    

Lalovac: Ministar financija ne može cijelo vrijeme vući Vladu

Borisa Lalovca
(SDP)  šokirao ovako misteriozan odlazak ministra Marića. Ocjenjuje da je Marić radio dobar posao, bio najbolji ministar u Vladi Andreja Plenkovića i iza sebe ima rezultate.

- Trčao je brže nego što trče drugi ministri, a kada ministar financija trči brže od drugih ministara ne može on cijelo vrijeme vući Vladu, moraju i drugi raditi reforme i dati obol proračunu i stabilnosti javnih financija, kazao je.

Lalovac drži da je Marić podnio ostavku zbog zamora, jer je to posao koji iscrpljuje. Pritisak na ministra financija uvijek je snažan, kod proračuna, odluka oko povećanja plaća i dr, rekao je.

- Vjerojatni odlazi na neku bolju poziciju, ne možete imati ministra financija s plaćom od 18 ili 19 tisuća kuna, a imate viceguvrenere sa 50 tisuća ili pojedine pomoćnike u Europskom parlamentu s 40 tisuća. Tako ne možete nikoga motivirati da dugoročno ostane, možda se ide financijski realizirati na tržištu, rekao je Lalovac. Za novog ministra drži da neće moći preskočiti Marićevu "visoko postavljenu ljestvicu i upozorava na izradu rebalansa proračuna i moguću recesiju iduće godine.

Grbin: Marić bi teško našao novac za gubitak arbitražnog spora

Uz ostavku Marića Hrvatska je izgubila arbitražni postupak pokrenut 2013. godine, vezano uz plinski biznis i onaj "fantastični" koruptivni dogovor Ive Sanadera zabilježen u jednom zagrebačkom restoranu, istaknuo je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

- Nema dvojbe da je Marić bio profesionalac u svom poslu, no, uz njega su bile vezane neke afere, od Agrokora, ljetovanja pa nadalje, a meni kao ljevičaru bitno je da je bio profesionalan u vođenju neoliberalne politike, koja je porezno honorirala najbogatije, često nauštrb siromašnih, ocijenio je.

Da je ostao ministar, vjerujem da bi mu jako teško bilo naći novac kojim će se isplatiti milijarde kuna za gubitak arbitražnog spora. Zbog čega o tome saznajemo iz anonimnih izvora umjesto da je premijer održao press konferenciju, kao što je učinio 2016. godine na Badnjak, kada je najavio da će se Ina otkupiti od MOL-a, pita Grbin.

Očekuje objašnjenje Marićeve ostavke jer, napominje, ovo što je šturo rečeno nije dovoljno budući da je u Hrvatskoj trenutno zbog posljedica pandemije i inflacije ključno Ministarstvo financija.

- Odlazi čovjek koji je, bez obzira na politiku kakvu je vodio, ipak znao svoj posao, pa u Vladi više nema nikoga za koga bismo mogli reći da je kompetentan, nego isključivo i jedino lojalan Andreju Plenkoviću. Tako Hrvatska ne može dalje, pogotovo s velikim inflatornim izazovima pred kojima se nalazimo, smatra Grbin.

Novi ministar financija Marko Primorac ne ulijeva mu povjerenje jer njegovo dosadašnje iskustvo ne pokazuje da bi se mogao uhvatiti ukoštac s financijskim sustavom u trenutku kada Hrvatska ima ovakve probleme, pa se uopće ne zna kakvu ekonomsku politiku namjerava voditi.

Troskot: Polako se napušta Plenkovićev brod izbušen korupcijskim aferama

Odlazak Marića iznenadio je i Zvonimira Troskota (Most) s obzirom na popularnost koju je uživao u zadnje vrijeme, a pogotovo zato što se nalazimo u jeku krize, visoke inflacije, rasta cijena, možda čak i usporavanja gospodarskih aktivnosti nakon ljetne sezone.

-To nam je pokazatelj da se polako napušta brod gospodina Plenkovića, koji je izbušen korupcijskim aferama, dodao je Trskot.Upozorivši na vrlo tešku ekonomsku situaciju koja nas čeka na jesen, ocijenio je kako se Marić možda ne želi naći u tome. Činjenica je da inflacije i dalje raste, što je i njegova suodgovornost, rekao je.

Za novog ministar smatra da vjerojatno neće mijenjati službenu politiku, a nada se da će se snaći u ozbiljnoj situaciji u kojoj je Hrvatska.

Bartulica: Loš znak je kada ključni ministri odlaze

Stephen Nikola Bartulica ističe da je uvijek loš znak kada ključni ministri odlaze iz Vlade, a on ne zna točno koji su razlozi tome.

- Želim mu sve najbolje, no ovo Plenkoviću stvara problem i ne ulijeva povjerenje kazao je. Odlazi na pola mandata, kada su gospodarski pokazatelji još relativno dobri, no mislim da dolazi puno teže vrijeme pa je možda htio izbjeći to stanje i odgovornost koju to nosi, kaže Bartulica. Smatra da je Marić imao puno propusta u radu istaknuvši da ga je upozoravao na promjene uvjeta na tržištima, zbog čega će Hrvatskoj biti puno skuplje zaduživanje, ali Marić ga nije poslušao. I Bartulica drži da Hrvatsku čeka jako teško vrijeme, recesija je na vidiku pa će novi ministar imati težak zadatak.

- Dojam je da HDZ i dalje ima problem s nasljeđem socijalizma i zastaje s ekonomskim idejama, nemaju hrabrosti reći da je udio države u Hrvatskoj previsok tako da ne očekujemo ništa posebno od novog ministra, poručio je.

Hajduković: Prelazak na euro je neozbiljno osmišljen i proveden

Socijaldemokrat Domagoj Hajduković opisao je Marića kao "jahtaša, prijatelja moćnih hotelijera i Agrokorovog čovjeka", ocijenivši da "diže ručnu" u svjetlu gospodarskog tsunamija koji nas čeka. 

- Ispunio je svoje ambicije, napustio je brod koji, ako ne tone, onda se bar ozbiljno ljulja, i što nam je ostavio? Prelazak na euro, vrlo neozbiljno osmišljen i proveden, inflaciju koja divlja, stotine tisuća građana na rubu siromaštva. Iznenađen sam jer je, po njegovim riječima, uvođenje eura trebala biti kruna njegove karijere, a sad je odlučio otići, kazao je. Smatra da će Marko Primorac teško nastaviti Marićev posao budući da Hrvatska nije dobro pripremljena na prelazak na euro.

- Po onome što je iz medija pročitao o Primorcu, kaže kako ga ne ohrabruje Marićev nasljednik. "Cijepio se preko reda, to pokazuje koliko je moralna osoba, a o njegovim stručnim kompetencijama ne mogu govoriti", napomenuo je.

Benčić: Na ovakvoj funkciji ostaješ i kad je teško

Odlaskom Marića iznenađena je i zastupnica Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić koja očekuje od Marića i premijera Plenkovića da jasno i detaljno izlože javnosti razloge ostavke.

- U trenucima rastuće inflacije, uvođenja eura, nadolazeće recesije, rasta vanjskog duga, a u svjetlu današnje odluke kojom je Hrvatska izgubila arbitražni spor s MOL-om, pa će morati platiti oko dvije milijarde kuna odštete, smatramo da je apsolutno neozbiljno i neodgovorno da ministar financija, kao najjači ministar u Vladi, daje ostavku, što saznajemo u 10 navečer, a ne ponudi niti jedno objašnjenje, kazala je. Nismo u mirnom razdoblju nego u općoj globalnoj nestabilnosti, pa nije prihvatljivo objašnjenje da je Mariću dosta ovog posla. Kad preuzmeš ovakvu funkciju imaš određenu odgovornost da ostaneš i onda kad je teško, pa i onda kad ti je svega dosta, a dobio si ponudu za 10 puta bolju plaću. Preuzeo si javnu dužnosničku funkciju pa na njoj ostaješ sve dok imaš povjerenje Vlade ili parlamenta, poručila je Benčić.

Komentirajući gubitak Hrvatske u arbitražnom sporu s MOL-om, Benčić je poručila da taj spor nismo smjeli izgubiti. Što Hrvatska može napraviti? Može se riješiti HDZ-a pa više nećemo plaćati milijarde za njihove korupcijske afere. Suradnja s MOL-om će nas na kraju koštati desetke milijardi, smatra Benčić.

Pavliček: Ostavka će se odraziti na stabilnost Vlade

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) zapitao je koliko je Vlada još jaka ako iz nje odlazi najjača karika.

- Marić je bio dorastao svom zadatku i naravno da smo svi iznenađeni jer se nalazimo u neizvjesnoj financijskoj situaciji. Od premijera očekujemo obrazloženje zašto je Marić napustio Vladu, rekao je. Ovo će se itekako odraziti na stabilnost Vlade i vrlo lako bi se moglo ići prema prijevremenim izborima, ocijenio je.

Budući ministar Primorac ne dolazi iz realnog sektora, što mu je veliki minus, pa je pitanje koliko će se uspjeti snaći u razdoblju recesije pred nama, poručuje Pavliček.


Dario Hrebak, saborski zastupnik i predsjednik HSLS-a te član vladajuće koalicijske većine, za HTV je jutros rekao da je o tome saznao jučer iz medija.

- Odlazak nije beznačajan. Radi se o jednom od tri najbolja ministra. Vidimo da će nam biti izazovno sve što slijedi na jesen, ali dobro je što ministar Marić ostavlja dobar resor, stabilne financije i dobrih 6,5 godina iza sebe, istaknuo je. 

Mišel Jakšić, saborski zastupnik SDP-a, rekao je kako ni oni nisu ništa znali o tome, te da "nitko nije očekivao odlazak jednog od najboljih ministara u ovoj vladi Andreja Plenkovića".

- No prije nego nam Andrej Plenković objasni briselskim birokratskim rječnikom da je sve to normalno i "business as usual", nije "business as usual". Država puca po šavovima, imamo ogroman inflatorni pritisak na građane i gospodarstvo. Nitko ne zna što nas čeka na jesen, najave koje vidimo nisu dobre, a jedna od ključnih ljudi ekonomske i financijske politike Vlade RH odlazi iz vlade bez objašnjenja. To samo govori da ovo nije normalna i uobičajena situacija, istaknuo je. 

Kad je riječ o novom ministru Marku Primorcu, Hrebak je rekao da ima njihovu potporu, ako će nastaviti raditi kao ministar Marić. 

Istaknuo je da nije zabrinut zbog cijele situacije, ali da nije ni zadovoljan.

- Marić je bio dobar ministar, ali svakoga se može zamijeniti. Mi počnemo hvaliti čovjeka tek kad ode, a do tada mu otežamo da mu bude sve najgore. Sad se vidi da je ministar Marić radio odličan posao i nadam se da će i novi ministar to nastaviti. Vidio sam da ima dobre reference, a na njemu je da u sljedeća tri mjeseca, dok je koliko-toliko stabilna pripremi ministarstvo za sve ono što nas čeka na jesen, rekao je Hrebak. 

Jakšić je dodao kako će od novom ministra tražiti odgovore na pitanja - "koje su to porezne politike za koje će se zalagati, hoće li prestati kasapiti rad i ići na ruku kapitalu, te hoćemo li stalno na ruku ići stranom kapitalu".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!