Hrebak pozvao na pojačani nadzor projekata aglomeracija vrijednih 19 milijardi kn

01.10.2020.

13:10

Autor: I.D./HINA

default error photo
"Nitko se ne bavi onim što je daleko bitnije, jer jedan krak "afere Janaf" tiče se Velike Gorice i navodnog pogodovanja Elektrocentru Petek putem projekta Aglomeracija Velika Gorica."
Predsjednik HSLS-a Darijo Hrebak pozvao je u četvrtak na pojačani nadzor izgradnje aglomeracija, infrastrukturnih projekata gradova, u vrijednosti 19 milijardi kuna, nakon što je "afera Janaf" razotkrila moguće pogodovanje u slučaju izgradnje Aglomeracije Velika Gorica. ➡️ Afera "Janaf": Nakon Jelisaveca krivnju priznali Gašparac i Maras
➡️ Cijene radova probijaju planirani proračuni europskih projekata

Povodom investicijskog ciklusa vrijednog više od 19 milijardi kuna u vodno-komunalnu infrastrukturu gradova i općina iz europskih projekata, Hrebak je istaknuo da se zadnjih nekoliko tjedana javnost i mediji zaokupljaju "aferom Janaf", s fokusom na to "što se u podrumu u Slovenskoj 9 jelo, pilo, tko je sve tamo dolazio i tko se s kim družio".

Pritom, kaže Hrebak, nitko se ne bavi onim što je daleko bitnije, jer jedan krak "afere Janaf" tiče se Velike Gorice i navodnog pogodovanja Elektrocentru Petek putem projekta Aglomeracija Velika Gorica.

- Javnost mora biti svjesna da se u ovome trenutku pripremaju natječaji, traže izvođači ili provode postupci istih takvih projekata aglomeracija u mnogim hrvatskim gradovima, vrijednima više od 19 milijardi kuna, upozorava Hrebak.

Predsjednik HSLS-a i saborski zastupnik zapitao se ima li još takvih primjera kao što je Velika Gorica, te kako će se trošiti tih 19 milijardi kuna, što je vrijednost osam ili devet peljeških mostova, za koje će natječaje provoditi lokalna samouprava i lokalni šerifi?

- Jesmo li sigurni da će se sve provoditi na transparentan i zakonit način?, pita Hrebak.

Dodaje da HSLS smatra kako je provođenje tih projekata od nacionalnog interesa i da se sve relevantne institucije moraju maknuti s teme "balkanske krčmetine" i usmjeriti na pojačani nadzor i kontrolu provedbe natječaja i nadzor nad trošenjem 19 milijardi kuna nacionalnog i europskog novca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!