Hrebak: Sedam mjera za pomoć ugostiteljima vrijednih sedam mil. kn

24.08.2022.

Zadnja izmjena 15:34

Autor: T.V./HRT/Hina

Dario Hrebak

Dario Hrebak

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak predstavio je sedam mjera gradske uprave za ublažavanje posljedica energetske krize u tom sektoru, nakon što se u srijedu sastao s predstavnicima ugostitelja.

Riječ je o oslobađanju plaćanja komunalne naknade od početka godine do početka srpnja, oslobađanju plaćanja naknade za postavljanje terasa, sufinanciranju ugradnje sunčanih elektrana i dizalica topline i prelaska na jeftiniji ogrjev poput drva, peleta i lož-ulja.

Među mjerama je i sufinanciranje nabave ugostiteljske opreme koja koristi druge energente poput roštilja na ugljen ili drva.

Nadalje, do početka sljedeće godine Grad Bjelovar neće poskupjeti vodu, odvoz smeća te druge komunalne usluge poduzetnicima, ali i građanima.

Riječ je o iznosu od pet do sedam milijuna kuna.

Grad Bjelovar izišao je u ususret ugostiteljima i tijekom pandemije koronavirusa, kada je, među ostalim, ukinut porez na potrošnju od tri posto, ali i prirez koji je iznosio 12 posto.

- Želimo pokazati da smo i dalje tu za naše ugostitelje i poduzetnike. Ove mjere neće biti dovoljne da ih spase, ali su najviše što u ovom trenutku možemo učiniti za njih, istaknuo je Hrebak.

Srećko Koljić, šef ceha bjelovarskih ugostitelja, pohvalio je gradonačelnika na brzoj reakciji te dodao da očekuje i da se država uključi u mjere ublažavanja posljedica energetske krize jer u suprotnom slijede katastrofalne posljedice za gospodarstvo.

Hrebak: Struja i plin enormno poskupljuju

Bjelovarski gradonačelnik upozorio je da su proračuni županija, gradova i općina pred velikim izazovom zbog enormnog poskupljenja struje i plina, a cijene su u pojedinim veće i do osam puta.

- Jednoj bjelovarskoj školi ponuda za plin skočila je sa 180.000 kuna na 1,4 milijuna kuna, a struja za komunalnu tvrtku Vodne usluge, prema prijedlogu novog ugovora, stajat će sedam umjesto dosadašnjih 2,3 milijuna kuna, upozorio je Hrebak na svojoj Facebook stranici.

Spomenuo je i troškove javne rasvjete koji će s dosadašnjih dva milijuna kuna godišnje narasti na čak deset milijuna kuna.

- Svi koji tvrde da se sve može riješiti postavljanjem solara su neozbiljni jer nitko ne može postaviti ogromnu količinu solara u tako kratkom roku u sve gradove i županije, na sve javne ustanove, poručio je Hrebak.

- Mi smo imali sreće kao grad da nam je većina javnih ustanova energetski obnovljena, da smo dosta dobro zaštićeni i ugovorima, ali razmišljam i o drugim gradovima, pogotovo županijama. Sad je vrijeme da se rade planovi, da radimo strategiju kako da se s ovim problemom ozbiljno uhvatimo u koštac, ističe Hrebak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!