09:48 / 24.07.2020.

Autor: I.Z./Hina

Hrebakovo testiranje privuklo posebnu pozornost

Foto: Patrik Macek/PIXSELL, arhiva

Foto: Patrik Macek/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

HUBOL objašnjava da je mjerodavna epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo zastupniku Hrebaku odredila obaveznu mjeru samoizolacije.
Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) smatra da je dolaskom u Sabor novoizabranog zastupnika Darija Hrebaka, iako mu je određena obavezna mjera samoizolacije, u pitanje dovedena jednakost zdravstvene zaštite za sve građane, što je zajamčeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Bjelovarski gradonačelnik i saborski zastupnik Dario Hrebak testirao se na koronavirus, nalaz je bio negativan i on je u srijedu sudjelovao na konstituirajućoj sjednici Sabora.

- Jučer sam se ponovno testirao i nalaz testa je opet negativan. I dalje ću slušati epidemiološku struku i o svemu pravovremeno obavještavati javnost, napisao je Hrebak i još jedanput čestitao svima koji su prije tjedan dana organizirali sjednicu Gradskog vijeća pod visokim epidemiološkim standardima jer nitko tko je na njoj bio nazočan, nije razvio nikakve simptome bolesti, napisao je saborski zastupnik i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak na svojoj Facebook stranici. 


HUBOL objašnjava da je mjerodavna epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo zastupniku Hrebaku odredila obaveznu mjeru samoizolacije jer je sudjelovao na sjednici Gradskog vijeća kojoj je nazočila osoba pozitivna na SARS-CoV-2.

Potom, kako ističu, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, u suprotnosti s navedenim uputama, Darija Hrebaka unatoč mjeri samoizolacije, upućuje na testiranje te mu nakon toga prepušta da samostalno odluči hoće li biti u samoizolaciji. Time je, tvrde u HUBOL-u, stavljena u pitanje jednakost zdravstvene zaštite za sve hrvatske građane, što je zajamčeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Capak: Hrebaku nisam preporučio da ide u Sabor

- Možda je na takav nalaz utjecala činjenica da je gospodin Dario Hrebak kao zastupnik iznimno potreban u Hrvatskom saboru ovih dana radi sudjelovanja u glasovanju o pružanju podrške novoj Vladi RH? Nažalost, jedini zaključak koji se može donijeti u ovom slučaju je da pravila nisu ista za sve i da se iznimno mogu mijenjati ovisno o položaju i moći, napominju iz HUBOL-a.

Ističu da se ta udruga od svojeg osnivanja bori da odluke u zdravstvu budu neovisne, jasne i temeljene na pridržavanju smjernica.

- Iznimke od spomenutih osnovnih pravila dovode do neuređenosti sustava i nepovjerenja onih koji u sustavu rade i onih o kojima sustav skrbi, upozoravaju iz HUBOL-a.

Oglasio se i Krunoslav Capak:

S obzirom da se testirao i da je test bio negativan, on 36-48 sati nije mogao biti zarazan. Sve drugo je njegova odluka i ja s tim nemam nikakve veze, rekao je Capak. 
 
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!