HRejting: Da su izbori u nedjelju, ove bi stranke ušle u Sabor

20.04.2021.

20:01

Autor: Tatjana Munižaba/T.V./Dnevnik/HRT

HRejting

HRejting

Foto: HTV / HRT

Dvadeset i pet dana prije prvoga kruga lokalnih izbora Dnevnik HTV-a donosi rezultate HRejtinga za ovaj mjesec. Istraživanje je provedeno od 16. do 18. travnja na uzorku od 1400 ispitanika. Maksimalna pogreška uzorka je +/- 2,62%, a pouzdanost istraživanja - 95%. Rezultate HRejtinga predstavila je Tatjana Munižaba. 

Galerija
HRejting, Foto: HTV/HRT
HRejting, Foto: HTV/HRTHRejting, Foto: HTV/HRTHRejting, Foto: HTV/HRTHRejting, Foto: HTV/HRT

1. Da se u nedjelju održavaju parlamentarni izbori, evo koliko bi stranaka ušlo u Hrvatski sabor:

Da su u nedjelju izbori, vjerojatno bi ubrzo opet bili izbori. Jer tri stranke od centra desno koje bi prema anketi mogle složiti većinu, sudeći prema njihovoj trenutačnoj "slozi", dogovoriti se o podjeli vlasti nikad ne bi mogle.

S druge strane, samo su dvije stranke od centra lijevo koje prelaze izborni prag. Ali zbroj njihovih postotaka pretočen u mandate nije ni blizu nužnih 76.

"Petorku" koja sigurno ulazi u Sabor predvodi HDZ s 27% biračke potpore. Gotovo 8,5 postotnih bodova manje ima SDP - 18,7. Treća politička snaga u zemlji je Možemo! Trenutačno ima točno 9%. Za četvrto, odnosno peto mjesto bore se Domovinski pokret sa 7,7 i Most sa 7 posto.

Da je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, a predizborne koalicije zabranjene, imali bismo podugačku listu onih koji nikada ne bi ušli u Hrvatski sabor.

Jedina u toj skupini koja prelazi 2 posto, stranka je koju predvodi ženski dvojac Orešković-Puljak. Daleko su ispod dva: HSS, IDS, stranka pokojnog Milana Bandića i Živi zid.

Na listi onih s jedan i ispod jedan posto čak je sedam stranaka i sve su trenutačno parlamentarne. To su: Fokus, HNS, Čačićevi Reformisti, Zekanovićevi Suverenisti, HSLS, Glas i HSU.

Utjehu svima njima može pružiti podatak o broju još neodlučnih birača. Trenutačno ih je gotovo 16%.

Galerija
HRejting, Foto: HTV/HRT
HRejting, Foto: HTV/HRT

2. Usporedimo li ove rezultate s HRejtingom prošloga mjeseca, evo za koga bismo mogli reći da je najveći dobitnik, a tko gubitnik:

Uzmemo li u obzir statističku pogrešku naše ankete, nema ni gubitnika ni dobitnika. Jer pad ili rast biračke potpore kod svih stranaka iznosi najviše pola posto. A to su uistinu zanemarive promjene koje nisu zanemarive ako upućuju na to da su građani postali potpuno ravnodušni prema hrvatskoj politici i političarima.

Tako su, primjerice, u proteklih 30 dana pali i HDZ i SDP. Prvi za 0,21, a drugi za 0,03 posto.

U promilima se mjere promjene popularnosti i u preostale tri stranke koje prelaze izborni prag. S time da je Možemo jedini koji u ovoj "petorki" nešto raste. Domovinski pokret i Most približno su jednako, zanemarivo pali. Baš kao i broj neodlučnih birača.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!