HRejting: Tko vodi u utrci za Osijek?

11.05.2021.

19:12

Autor: Tatjana Munižaba/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

HRejting - Lokalni izbori 2021. u Osijeku

HRejting - Lokalni izbori 2021. u Osijeku

Foto: HTV / HRT

Pet dana uoči lokalnih izbora, nastavljamo možda i s najzanimljivijim HRejtingom, onime koji otkriva tko vodi u utrci za četiri najveća grada. Nakon Zagreba, slijedi Osijek. Istraživanje je provedeno od 3. do 5. svibnja, na uzorku od 600 ispitanika. Statistička pogreška iznosi +/-3,99%, uz razinu pouzdanosti od 95%.

Prema anketi, kandidat za gradonačelnika Osijeka Ivan Radić u prvom krugu dobiva gotovo dvostruko više glasova od glavnih rivala. Radić je na 32,9% podrške.

Rasulo u osječko-baranjskom SDP-u, a i šire, sigurno nije pomoglo nestranačkom Goranu Kušecu kojeg podupiru, i koji se s Berislavom Mlinarevićem, kandidatom saveza Domovinski pokret-Most, bori za drugi krug.

Kušec je na 18,5% podrške, a Mlinarević blizu, na 16,8%. Uvjete za službenu kandidaturu u Osijeku ispunilo je još četvero kandidata, ali oni će iz nastavka izborne utakmice, prema HRejtingu, biti isključeni već u prvom poluvremenu.

To su Vladimir Šišljagić, ovaj put kandidat Snage Slavonije i Baranje (8,6%), Vladimir Ham, kandidat koalicije predvođene HNS-om (6,3%), Katarina Kruhonja, predstavnica platforme Možemo (5,5%) i daleko najslabiji, kandidat grupe birača Miroslav Vanek koji ima 2,8% podrške. Nikome od njih ne bi pomoglo ni kad bi ih poduprlo svih 8,5% trenutačno neodlučnih Osječana.

Kada bi se trojica s najviše glasova u prvom krugu stavila u međusobni sraz, tko bi postao gradonačelnik Osijeka? 

Za razliku od Zagreba gdje favorit u svakoj kombinaciji pobjeđuje s velikom razlikom i natpolovičnom biračkom potporom, pa onda i neodlučni ne mogu utjecati na konačni rezultat, u Osijeku to nije slučaj. Bitka će, prema HRejtingu, biti daleko neizvjesnija.

Tako bi u dvoboju centar desno protiv centra lijevo, HDZ-ov kandidat Radić dobio 48,4%, a SDP-ov Kušec 36,6%, što je razlika od približno 12%. A zbroj neodlučnih (8,6%) i onih koji trenutačno nemaju namjeru (6,4%) glasati, iznosi 15%.

Još je neizvjesnije u drugom srazu, srazu na desnoj strani političkog spektra.


Kad bi u drugom krugu snage odmjeravali kandidat HDZ-a i zajednički kandidat Domovinskog pokreta i Mosta, Ivan Radić osvaja 44,3%, a Berislav Mlinarević 36,8%.

Galerija
HRejting, Lokalni izbori 2021., Osijek, Foto: HTV/HRT
HRejitng, Lokalni izbori 2021., Osijek, Foto: HTV/HRTHRejting, Lokalni izbori 2021., Osijek, Foto: HTV/HRTHRejting, Lokalni izbori 2021., Osijek, Foto: HTV/HRTHRejting, Lokalni izbori 2021., Osijek, Foto: HTV/HRT

Postoji najnapetija, ali i najmanje vjerojatna kombinacija

Dakle, Radić pobjeđuje s razlikom od 7,5%, a neodlučnih je 3% više - trenutačno 10,7% + 8,2% onih koji kažu da neće glasati u drugom krugu.

I preostala nam je još jedna, istina, najmanje vjerojatna, ali i najnapetija kombinacija.

Kandidat Domovinskog pokreta i Mosta protiv kandidata SDP-a. "Desni" Mlinarević postaje gradonačelnik Osijeka sa 2,3% više glasova od "lijevog" Kušeca.

No pet je puta više neodlučnih - čak 10,5%. Onih koji bi ostali doma još je više (13,7%) i mahom su HDZ-ovi birači. Što je očekivano, jer ideološki bliskog kandidata Domovinskog pokreta i Mosta zbog povijesti međusobnih odnosa HDZ-ovcima ipak nije im lako zaokružiti, a SDP-ov je isključen u startu.

A kakva je situacija s osječkim Gradskim vijećem?

Da nije već spomenute, ne baš blistave povijesti međusobnih odnosa stranaka od centra desno, HRejting pokazuje da bi poslijeizbornom koalicijom s Mostom i Domovinskim pokretom te uz malu pomoć D'Hondtove metode preračunavanja glasova, HDZ bez problema mogao složiti većinu u osječkom Gradskom vijeću.

U trenutačnoj konstelaciji odnosa i snaga, rasplet je gotovo nemoguće predvidjeti.

Prema našoj anketi, izborni prag prelaze samo četiri političke opcije. Vodeća je koalicija predvođena HDZ-om s 33,5%. SDP je na 20,1%. Treća snaga u Osijeku je savez Domovinskog pokreta i Mosta koji ima 15,7%, a četvrta Možemo sa 6,6%.

Izbornom pragu od 5% najbliža je Snaga Slavonije i Baranje (3,9%). Poprilično daleko su koalicija HNS-a, HSS-a i Čačićevih Reformista (2,7%), još dalje je Lista grupe birača Miroslava Vaneka (2,2%), a najdalje HDSSB (1,9%).

Sve bi mogli ispremiješati neodlučni Osječani kojih je trenutačno 13,3%, ali i činjenica da HRejting nije prikaz izbornih rezultata nego samo prikaz raspoloženja birača u vrijeme provođenja ankete.

Anketu nastavljamo sutra s gradom Splitom. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!