HRejting: Koliko građana podupire ograničavanje broja radnih nedjelja?

21.03.2023.

19:35

Autor: Dnevnik/HRT/IMS

Što građani misle o radu nedjeljom?

Što građani misle o radu nedjeljom?

Foto: HTV / HRT

Analizu HRejtinga za HRT provela je agencija Promocija Plus! Anketa je provedena na uzorku od 1.100 ispitanika uz najveću moguću pogrešku od +/- 3,54 posto i pouzdanost od 95 posto. Podaci su prikupljeni od 14. do 17. ožujka. Danas analiziramo podršku građana novom Zakonu o trgovini i radu nedjeljom!

Na pitanje - podržavate li prijedlog Vlade - 70,9 posto ispitanika izjasnilo se da podržava. Ne podržava 25,8 posto ispitanika, dok njih 3,4 posto - ne zna ili nije željelo odgovoriti.

Među razlozima ZA podršku novom zakonu - prevladava mišljenje - da je "Nedjelja - dan za obitelj, a ne trgovine". To smatra 50,4 posto onih koji podupiru novi zakon.

Na drugom je mjestu uvjerenje da "u trgovinama većinom rade žene koje se zbog toga ne mogu posvetiti obitelji" - dijeli ga gotovo 18,5 posto ispitanika, a treći - što smatra 13 posto onih koji podupiru novi Zakon - da su "radnici premalo plaćeni za rad nedjeljom".

Među razlozima za ograničavanje rada nedjeljom su i ti da trgovine stranih vlasnika u svojim zemljama ne rade, dok kod nas rade, zatim podrška Crkvi, koja se protivi radu trgovina nedjeljom, što smatra oko 4 posto ispitanih, mišljenje da je 16 nedjelja godišnje sasvim dovoljno za sezonu i vrijeme oko blagdana, kao i da se sve može kupiti u ostalim danima tjedna, te da su posljedica rada nedjeljom kriza obitelji i velik broj razvoda.


Što se tiče onih koji ne podržavaju novi Zakon - prevladava mišljenje da se u uvjetima krize treba zapošljavati, a ne braniti da se radi - to smatra njih gotovo četvrtina.


Oko 20 posto protivnika Novog zakona smatra da u tržišnoj ekonomiji zabrana rada nije prihvatljiva, a gotovo jednako toliko da će zabrana rada dovesti do otpuštanja radnika u trgovinama.


Više od 12 posto njih zamjera umiješanost crkve, a da "previše radimo preko tjedna i ne stignemo obaviti kupovinu" smatra malo manje od 7 posto onih koji su protiv zakona.


Da je cijela stvar samo pitanje dobre plaće onima koji rade nedjeljom, smatra njih gotovo 5 posto, a jednako toliko ih smatra da je prijedlog nedosljedan, odnosno da se treba odlučiti radi li se ili ne u potpunosti.


Na posljednjem je mjestu stajalište da su "veliki centri ionako postali mjesta izlaska i druženja nedjeljom".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!