HRejting: Što građani misle o Plenkoviću, Milanoviću i Jandrokoviću

21.05.2020.

17:11

Autor: Tatjana Munižaba/T.V./Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Nastavljamo s objavom rezultata istraživanja HRejtinga u Dnevniku HTV-a. Večeras vam otkrivamo što građani misle o izborima usred ljeta te kako u svibnju kotiraju trojica predsjednika - države, Vlade i Sabora.
Nastavljamo s objavom rezultata istraživanja HRejtinga u Dnevniku HTV-a. Večeras vam otkrivamo što građani misle o izborima usred ljeta te kako u svibnju kotiraju trojica predsjednika - države, Vlade i Sabora.

HRejting: Kako 45 dana prije izbora kotiraju stranke
Parlamentarni izbori 5. srpnja, za promidžbu 15 dana
Otvoreno: Tko će s kime surađivati prije, a tko poslije izbora?

Istraživanje je od 15. do 18. svibnja za HRT provela agencija Promocija plus na uzorku od 1400 ispitanika koji jamči razinu pouzdanosti odgovora od 95 posto, uz statističku pogrešku od samo plus/minus 2 cijela 62 posto.

● Što građani misle o datumu izbora koji su raspisani za 5. srpnja?

Ako je suditi i prema ovom primjeru, podijeljenost je konstanta hrvatskog društva. Jer odluci HDZ-ove većine da se Hrvatski sabor raspusti pet mjeseci prije isteka mandata i da u skladu s tim na parlamentarne izbore izlazimo usred ljeta gotovo isti bi broj ispitanika rekao i da i ne.

Pretočeno u brojke to izgleda ovako - ljetne izbore u uvjetima korone potpuno ili uglavnom podupire 43,5% ispitanika, a uglavnom ili nikako 43,9%. Onih koji ne znaju ili se ne mogu odlučiti je 12,6%.   


Kako u svibnju kod ispitanika kotiraju trojica predsjednika - države, Vlade i Sabora?

Ako bi se odgovor morao svesti na jednu rečenicu onda bi glasio: kod birača najbolje prolazi predsjednik države, najlošije predsjednik Sabora, a predsjednik Vlade je između njih. 

Za gotovo dvije trećine ispitanika Zoran Milanović je izrazito ili uglavnom pozitivan (57,8%), a za 33,9% uglavnom ili potpuno negativan. Indiferentno je prema predsjedniku države malo više od 8 posto (8,3%) ispitanika.

Doživljaj Gordana Jandrokovića potpuno suprotan. Mišljenje više od polovice (52,4%) anketiranih o njemu je uglavnom ili potpuno negativno, a samo 28,9% predsjednika Sabora smatra pozitivnim. Njih 17,4% ga ne doživljava, dok više od jedan posto (1,3%) nema pojima tko je Gordan Jandroković. 

Za predsjednika Vlade svi znaju i ono što znaju više od polovice (53,0%) smatra izrazito ili uglavnom pozitivnim. Negativno ga ocjenjuje 37,5% ispitanika, a 9,5 nema stav o Andreju Plenkoviću

Ni na njegov ni na rejting predsjednika države incident na obljetnici Bljeska u Okučanima nije utjecao jer ih birači približno jednako ocjenjuju kao prošli mjesec.

O tome, pak, je li predsjednik trebao otići poprilično su podijeljeni. Postupak Zorana Milanovića potpuno ili uglavnom podupire 43,9% ispitanika, dok ga ne podupire 46,2%. Ukupno 10 posto je onih koji ili nemaju stajalište (9,0%) ili se nisu željeli izjasniti (0,9%) o predsjednikovu odlasku iz Okučana zbog natpisa "Za Dom spremni" na majci jednog od sudionika službenog protokola.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!