13:22 / 19.08.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z. /HRT

Postavljen znak zabrane za kupanje na plaži u Klenovici

Plaža u Klenovici

Plaža u Klenovici

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon što se na plaži u Klenovici razbolio veći broj kupača, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije proveo je ispitivanje mora prema kojem je utvrđena koncentracija bakterije Escherichia coli. HRT-ova reporterka Elvira Dizdarević kazala je za podnevni Dnevnik HTV-a kako je postavljen znak zabrane za kupanje na plaži u Klenovici, no, ljudi su i dalje na plaži, a neki su čak i u moru. 

Prvi i srednji dio plaže izvrsne je kakvoće vode, ali koncentracija bakterije Escherichia coli na plaži kod skakaonice Tunera, viša je od dopuštene i ta lokacija dobila je nezadovoljavajuću ocjenu.

Uzrok onečišćenja toga dijela plaže su vjerojatno septičke jame. Gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković rekao je kako su poduzeli prve korake i da su utvrdili kako je onečišćenje nastalo zbog jedne septičke jame koja se nalazi iznad plaže, te da će provjeriti i ostale koje se nalaze u kućama u prvom, odnosno drugom redu od mora.

U Hrvatskoj su stroge mjere za utvrđivanje onečišćenja mora, oko tristo kolonija u sto mililitara mora, a europska mjera je 500.

Simptomi od bakterije Escherichia coli su vrlo blagi - mučnina i povišena temperatura. No, sve ovisi je li na onečišćenoj plaži bile i druge patogene bakterije.

Uzorci će se uzimati svakoga dana, dok se ne pokaže da je more čisto. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!